A valaha volt legnagyobb mezőgazdasági fejlesztés indul Székelyföldön

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara).

Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján jelentette be, hogy a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.

A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget – jelentette ki az államtitkár.

A részletekről szólva kifejtette: a gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. Hozzátette: a program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.

Aa gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van – jelentette ki Magyar Levente.

Álláspontja szerint ahhoz, hogy Budapestről nézve a láthatár ne érjen véget az országhatárnál arra van szükség, hogy a térség országai fejlődjenek, és Európa is erős maradjon. Ezt az erdélyi gazdálkodók azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és a megfelelő oldalra.

 Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a következő évek a versenyről, a mezőgazdasági versenyről fognak szólni. Ebben a versenyben azonban nem egymást kell legyőzni, hanem a feleknek együtt kell működniük, hogy mindenkinek bejöhessen a számítása.

 Az RMDSZ elnöke kijelentette: a magyar gazdaságfejlesztési program új munkahelyeket hoz létre, növeli a termelők versenyképességét, és általa el lehet jutni azokra a piacokra, ahol értékesíthető a megtermelt áru.

Forrás: MTI Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt