Siker: nem áll a babaváró támogatás útjába az Európai Bizottság

Mint azt korábban megírtuk, az előzetes egyeztetési eljárásban Brüsszel kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a történtekre reagálva elmondta, Brüsszel kettős mércét alkalmaz, amikor név nélküli támogatásokat folyósít és migránskártyákat oszt a bevándorlóknak, a magyar kormány fiatalokat segítő támogatása elé viszont akadályokat gördít.

A brüsszeli nyomásgyakorlás jeleként közölték, amennyiben Magyarország nem tesz eleget az állami garanciavállalásra és a kamattámogatás csökkentésére vonatkozó feltételeknek, szélesebb körű, más uniós előírásokat is érintő vizsgálatra is sor kerülhet.

Rétvári Bence szerint „az lenne a racionális, ha Brüsszel átvenné ezt az ötletet (ti. a babaváró támogatás ötletét – a szerk.), és más országokban is bevezetné, ugyanis a program sokkal jobb megoldás, mint az afrikai bevándorlók integrációja, amely például Finnországban fejenként 200 millió forintba kerül”. Hozzátette, Brüsszel azért támadja Magyarországot, mert nem ért egyet annak bevándorlásellenes, határait és szuverenitását védő politikájával.

Úgy tűnik azonban, hogy nem maradt hatástalan a magyar érvelés, hiszen szerdán az Európai Bizottság szóvivője kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Bizottság álláspontja kialakult: „Minden tagállam jogosult a fiatal szülők és családok támogatására. Nemzeti döntés a magyar kormány részéről, hogy támogatást nyújtson a fiatal szülőknek. A magyar hatóságok saját kezdeményezésükre terjesztették a Bizottság elé terveiket.

Konstruktív vitát folytattunk, és egyetértettünk abban, hogy a fiatal szülők támogatása állami szociálpolitikai hatáskör.

A Bizottság készen áll arra, hogy megvitassa a tagállamokkal a közpolitikai intézkedéseket, az állami támogatással kapcsolatos ellenőrzés csak a gazdasági szereplőkre vonatkozhat, nem az állampolgárok közvetlen támogatására”.

E sikeresen megvívott szakpolitikai küzdelem eredményeként bevezethetik a babaváró támogatást, ezzel is segítve a magyar fiatalokat a gyermekvállalásban. A közös életkezdés költségeinek fedezésére szolgáló babaváró támogatást a párok július elsejétől igényelhetik. A tízmillió forintos hitelt két vagy három gyermek vállalása esetén részben, vagy bizonyos feltételeknek megfelelve egyáltalán nem kell visszafizetni. 

Az Európai Bizottság szóvivőjének fent említett válasza itt tekinthető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre