Gulyás Gergely a Vasarnap.hu-nak: a Hungary Helps Amerikában is népszerű

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón válaszolt a Vasarnap.hu kérdéseire.

Lapunk kérdésére válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozóján szóba került a Hungary Helps program. Úgy tájékoztatott, hogy meglepő módon sokkal inkáb számon tartják Amerikában, mint Európában vagy akár Magyarországon.

„Míg sokan beszélnek arról, hogy helyben kell segíteni, addig Magyarország szinte az egyetlen, aki valós segítséget nyújt helyben, a Hungary Helps programon keresztül célzottan keresztyén közösségeknek is” – emelte ki a miniszter.

Véleménye szerint ez a program növeli Magyarország jó hírnevét, ezt pedig az bizonyítja, hogy a kormány nem csupán elutasítja a bevándorlást, lezára a külső határokat, hanem segíti azokat a közösségeket, akik szeretnének helyben megmaradni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy ugyan vannak olyan országok, akikkel számtalan területen vannak vitáink, de felismerve a jó gyakorlatot, úgy vélik, hogy bizonyos pontokon van haszna a közös segítségnyújtásnak. Példaként emelte ki Hollandiát, ahonnan megkeresés érkezett hazánk felé azért, hogy 1-1 programhoz csatlakozhassanak.

„Ez egy olyan program, amelyhez Európán belül is sokan csatlakozhatnak, vagy akár hasonlót létrehozhatnak” – mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy mi történne akkor, ha az Európai Bizottság ígéretét megszegve mégis újabb támadást indítana a babaváró program ellen, elmondta: ha az  Európai Bizottság ilyen döntést hozna, akkor azt kell feltételeznünk róluk, hogy megszegik a szavukat.

„Természetesen a kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje ezt a programot abban a formában, ahogyan az a leghasznosabb, de mi üdvözöljük, hogy ez esetben az Európai Bizottság világossá tette, hogy nem fogja támadni” – tájékoztatott a miniszter.

A korozsvári reptér igazgatója a napokban nyilatkozta, hogy visszaállítanák a Kolozsvár-Budapest közvetlen járatot. Gulyás Gergely korábban támogatását fejezte ki afelé, hogy Erdélybe naponta mehessenek közvetlen repülőjáratok. A miniszter elmondása szerint az ügy halad, Marosvásárhelyen a repülőtér megnyitott. A kormány szeretné, ha Erdélybe naponta induljon közvetlen járat, amely ideális esetben Kolozsváron és Marosvásárhelyen is működne, azonban igény erre nincs, a cél viszont egyértelműen az, hogy valamelyik településen ez megvalósuljon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Iratkozzon fel hírlevelünkre