„A magzat személy”, az abortusz emberölés: betiltották az magzatelhajtást Alabama államban

Az alabamai Képviselőházban korábban megszavazott, 314-es számú törvényt kedden, helyi idő szerint a késő délutáni órákban az alabamai Szenátus is megszavazta, 25 szavazattal, 6 ellenében. Ez elég komoly többség, és ami azt illeti, a Házban sem volt kisebb az arány az életpártiak javára: 74 igen, és csupán 3 nem szavazattal döntöttek a magzati élet mellett a képviselők. Mivel az állam kormányzója, Kay Ivey tegnap aláírta a törvényt, ezzel az abortusz 1973-as legalizációja óta először, az USA egyik államában teljes biztonságba kerültek az anyaméhben lakó emberpalánták.

Az új törvény értelmében nem lehet abortuszt végezni nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem. A szigorú jogszabály támogatói azzal érvelnek, hogy az anyaméhben lakó baba emberi személy.

„Olyan nyelvezetet használtunk, ami az [abortuszt az Egyesült Államokban legalizáló Legfelsőbb Bírósági döntés,] a Roe versus Wade döntés nyelvezetét vette célba – mondta a jogszabályt indítványozó képviselő, a republikánus Terri Collins.

A jogszabály szövegezésénél az in utero” [a méhben lévő] kifejezést használtuk, a szöveg a terhes nőről beszél. Kerültük a fogantatás kérdését, nem tettünk említést a születésszabályozásról vagy az esemény utáni tablettáról, csupán az in utero” fogalmát használtuk, ahogyan a Roe v. Wade is azt használta. Ez a törvény az abortuszt elvégző orvost kriminalizálja, tehát nem az anyát. A Roe v. Wade döntés azt mondta ki, hogy az anyaméhben lévő baba nem személy. Az új törvény pedig, ugyanazt a gondolatmenetet végigjárva, [de a döntéssel ellentétes következtetésre jutva] kimondja, hogy az anyaméhben lakó baba személy. Ezt pedig arra alapozza, hogy az alabamai törvények értelmében a baba az anyaméhben jelenleg is személynek minősül. 

Tudni illik, hogyha Alabamában egy részeg sofőr halálra gázol egy terhes nőt, kettős emberölés miatt járnak el ellene. Szóval, Alabama állama úgy szavazott, hogy pro-life állam kíván lenni.”

Collins elmondta, hogy amennyiben az abortuszt megengedhetőnek tartanák nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén, akkor az pontosan ezt az érvelést ásná alá. Milyen alapon mondhatnánk azt, hogy valaki “azért nem személy, mert nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat eredményeként fogant meg”? – tette fel a kérdést a szenátor.

„Az élet és a szabadság Istentől jön, nem az ember adja őket” – hangsúlyozta Clyde Chambliss republikánus szenátor – Alabama a mai döntéssel egyértelművé tette, hogy kiállunk államunk polgárainak jogaiért, beleértve a meg nem születettekét is”. 

Az alabamai abortusztörvény vitájáról korábban mi is beszámoltunk, amikor arról adtunk hírt, hogy a kevés ellenző egyike, a demokrata John Rogers sajátos érveléssel oktatta ki életpárti kollégáit: „Vannak gyerekek, akiket nem akarnak. Szóval vagy most öljük meg őket, vagy később. Ott vannak azok a gyerekek, akik úgy jönnek a világra, hogy nem akarják, nem szeretik őket, aztán a végén a villamosszékbe küldik őket. Vagyis vagy most öljük meg őket, vagy majd később” – mondta a véleményével végül kisebbségben maradt demokrata párti szenátor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre