Muszlim látogatók miatt takartak le képeket egy londoni galériában

Istenkáromlónak vélték a londoni Saatch Galéria néhány kiállított művét a látogatók, ezért panaszt tettek az intézmény vezetőinél.

Egy vezető brit kortárs művészeti galéria letakarta néhány kiállított tárgyát, amelyeken az iszlám hitvallás (šahāda) szerepel, mert istenkáromlónak vélték azt.

A londoni Saatchi Gallery egy olyan kiállításnak ad otthont, amelyben különböző anyagábrázolásokat mutatnak be egy bizonyos SKU nevű alkotó műveivel. Két képet azonban kénytelenek voltak letakarni, amelyből az egyiken a hitvallás (az iszlám öt pillérének egyike) szövegét ábrázolják egy meztelen nő és az amerikai zászló társaságában.

Művészeti okokra hivatkozva a galéria vezetése nem volt hajlandó eltávolítani a képeket, azonban a panaszokra tekintettel és az alkotó kompromisszumos javaslatára letakarták a falon hagyott képeket.

Az intézmény nyilatkozata szerint teljes mértékben támogatta a művészi szabadságot és annak kifejezését, emellett viszont elismeri az alkotások miatt tett panaszokat, ezért elfogadta az alkotó döntését.

 

Forrás: Guardian

Kép: a Nyugat-londoni Saatch Gallery épülete/Greg Balfour Evans/Alamy

Iratkozzon fel hírlevelünkre