Mit várhatunk az Orbán-Trump találkozótól?

Orbán Viktor és Donald Trump találkozója „Magyarország számára kiemelkedően fontos, és üzenetértékkel bír arra vonatkozóan, hogy milyen területeken tudunk együttműködni azokkal, akikkel hasonlóan gondolkodunk” mondta el kérdésünkre Fricz Tamás. A politológust arról kérdeztük, hogy miért pont most találkozik a két kormányfő, milyen stratégiai kérdésekben tud együttműködni a két ország és milyen kézzelfogható hozadékai lehetnek ennek a találkozónak.

„Orbán Viktor és Donald Trump kormányzata a politikai és ideológiai értékek mentén hasonló elveket vall, ezért fontos a két kormányfő közti mai találkozó.” – hangsúlyozta a politológus. Fricz Tamás felsorolta azokat a stratégiai kérdéseket, amelyekben a két kormányzat együttműködhet.

Ezek egyike a nemzeti szuverenitás megőrzésének kérdése – illetve annak meggátolása, hogy a hatalom az államoktól nemzetek feletti szervezetek kezébe kerüljön. „Ők azt mondják, America First, mi azt mondjuk, hogy Magyarország az első, és ez kettő ebben az esetben nem kizárja, hanem megerősíti egymást.” – fogalmazott.

Legalább ugyanilyen fontos az illegális migráció elleni fellépés. Magyarország a kerítés megépítésével egy modellt mutatott Európának – ehhez hasonló folyamatok játszódnak le Amerika déli határain is. Az is fontos továbbá, hogy mindkét kormány aktívan fellép a kereszténység védelmében – hangsúlyozta a politológus.

Orbánnak és Trumpnak szintén közös célja, hogy meggátolják az Európai Unió föderális átalakítását. Trump is azt gondolja, hogy nem kell egy szuperföderális Európát építeni, hanem meg kell maradni a Nemzetek Európájánál.” – szögezte le Fricz Tamás.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a találkozó időpontja sem véletlen. Az Európai Parlamenti választások közeledtével egyre inkább kiéleződnek az Európai Unió jövőjével kapcsolatos viták, és Trump üzenetet akar küldeni Európának arról, hogy milyen nézeteket tart fontosnak. Andrej Babiš cseh elnökkel és Peter Pellegrini szlovák elnökkel Trump már korábban találkozott, a lengyel elnökkel pedig majd júniusban fog találkozni. Ebből az látszik, hogy kifejezetten támogatja a V4-ek által az EU-ban képviselt álláspontokat.” – emelte ki.  

A találkozónak a politikai kapcsolatok megerősítése mellett várhatóan kézzelfogható hozadékai is lesznek. „Trump azért mégiscsak egy üzletember, és ami számára az ideológián túl fontossá teszi az együttműködést, az az, hogy jó üzleteket köthessen azokkal az országokkal, melyekkel tárgyal.” – fogalmazott Fricz Tamás.

Véleménye szerint két olyan stratégiai ágazat lehet, amelyben előrelépésre számíthatunk: a katonai politika és az energetika. Az előbbiről Mike Pompeo külügyminiszter februári látogatása során már tárgyaltak egymással a felek, ennek jegyében szó esett F35-ös vadászgépek vásárlásáról, illetve a Patriot rakétavédelmi rendszer és a NASAMS norvég-amerikai rakétavédelmi rendszer megvételének ötlete is felmerült. Könnyen lehet, hogy ezek tekintetében bizonyos megállapodások születnek, ez lehet a találkozó kézzelfogható hozadéka.” – emelte ki a politológus.

Az energetika terén az amerikai ExxonMobil által a Fekete-tengeren kitermelt gáznak lehet vásárlója Magyarország, illetve Horvátországon keresztül a szintén amerikaiak által kitermelt palagázból is vásárolhat Budapest. „Ezek tekintetében viszont egyelőre csak szándéknyilatkozatok várhatóak, mivel a szállítás terén még jó néhány kérdést meg kell oldani.” – fogalmazott Fricz Tamás.  

A találkozót mind a magyar, mind az amerikai médiában nagyon sok kritika érte, amiből arra lehet következtetni, hogy a neoliberális hálózatok tudatosan törekednek a két kormányzat együttműködésének akadályozására. „Ők azt mondják ugyebár, hogy Orbán Viktor nem való a Fehér Házba, de igazából azt is mondják, hogy Trump se való oda.” – összegezte.

Az még csak-csak természetesnek mondható, hogy a politikai ellenfelek fellépnek a találkozóval szemben. Az már viszont kifejezetten furcsa, hogy egy Donald Trumppal  szemben álló globális pénzügyi háttérhatalom, a deep state – amely mint informális hálózat jelen van a politikában, a gazdaságban, a kultúrában és a média világában is – egyre nyíltabban tesz meg mindent a találkozó szabotálására.

A deep state egyik legfontosabb intézménye a Külkapcsolatok Tanácsa (Council of Foreign Relations), amely politikai kérdésekben ritkán szólal meg, most fellépett az Orbán-Trump megbeszélés ellen. „Ebben a szervezetben Soros Györgytől kezdve Rockefellerig mindenki benne van, és ők nemrég nyilatkozatot adtak ki arról, hogy mélységesen tiltakoznak a találkozó ellen, mert ez gátolja a transzatlanti kapcsolatok fejlődését. Tehát olyan fontos ellenfél a neoliberális hálózatok számára Orbán Viktor, hogy még ez a politikai kérdésekben egyébként ritkán felszólaló szerv is fontosnak tartotta, hogy nyilatkozatot bocsájtson ki.” – fogalmazott Fricz Tamás. Az sem véletlen, hogy a magyar ellenzék részéről Márki-Zay Péter és Kész Zoltán úgyszintén ma utazik hivatalos találkozóra az Egyesült Államokba – ennek hátterében megint csak a deep state aknamunkája állhat.

Mindezek ellenére a neoliberális-globalista erők nem fogják tudni megakadályozni Magyarország és Amerika együttműködését, és ez a szövetség minden bizonnyal fontos lesz a közeljövőben. „Ez a találkozó Magyarország számára kiemelkedően fontos, és üzenetértékkel bír arra vonatkozóan, hogy milyen területeken tudunk együttműködni – összegezte a politológus.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Gage Skidmore fotója alapján

Iratkozzon fel hírlevelünkre