Tízezernél több gyermeket emeltek egyszerre a magasba

Gyerekemelési rekordot állított fel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom országszerte és a határokon túl; tízezernél több gyereket emeltek egyszerre a magasba.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom kuratóriumi elnökének tájékoztatása szerint a szervezet 23 helyszínen – többek között: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kecskeméten, Békéscsabán, Győrben, Egerben, valamint Csíkszeredában, Révkomáromon és Dunaszerdahelyen –  rendezte meg programját, amellyel a gyerekek és a család fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az akció központi helyszíne a Margitszigeti Atlétikai Sportcentrum volt.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a rekordkísérlet előtt azt mondta, május a legszebb családi hónap, az elején van anyák napja, a végén gyereknap, május 15. pedig a családok világnapja. Az államtitkár szerint a gyerekek magunkhoz ölelése és felemelése erősíti a kapcsolatot, a testet és a lelket.

 Legyen Magyarország családbarát ország, mert erősebb családokkal erősebb lesz a nemzet és Európa –  mondta a helyettes államtitkár.

Ujváry András, a mozgalom munkatársa arról beszélt, hogy a magyarok átlagosan 2,5 gyereket szeretnének, azonban csak átlagosan 1,5 születik meg, a szervezet ezért azon dolgozik, hogy minél több kívánt és tervezett gyerek tudjon megszületni. A mozgalom szeretné megmutatni, hogy a gyerek érték, jó dolog, és azért szervezték a szombati rendezvényt is, hogy lássák, hányan gondolkodnak úgy, mint ők – tette hozzá.

Skrabski Fruzsina elmondta, tavaly 10 ezer gyereket emeltek a magasba, bár az összesítés még tart, de az már tudható, hogy most ez szám magasabb.

 Az esemény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kiss Gergely háromszoros olimpiai vízilabdázó, aki családjával jelen volt a rendezvényen.

 A Kopp Mária szociológus által 2009-ben alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom abban vállal szerepet, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek, és a fiatalok a karrier mellett a családdal kapcsolatos elképzeléseiket is megvalósíthassák.

Forrás: MTI  Fotó MTI/Komka Péter