Brüsszel a migránskártyákat nem, de a babaváró támogatást aggályosnak tartja

A családok segítése zavarja Brüsszelt, a terrorizmus pénzelésére alkalmas migránskártyák nem – vonja le a következtetést a Magyar Nemzet szerzője írásában, amiben ismerteti, hogy  az Európai Bizottság csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a jelenlegi rendszer uniós versenyjogot sérthet.

A fiatalok a közös életkezdés költségeinek fedezetére szolgáló babaváró támogatást a párok július elsejétől igényelhetik. A tízmillió forintos hitelt, ha két vagy három gyereket vállalnak, akkor csak részben, illetve – az adott feltételek teljesítése esetén – egyáltalán nem kell visszafizetni.

A Bizottság aggályosnak tartja a százszázalékos állami támogatási szintet, valamint annak lehetősége is felmerült,  hogy egyes pénzpiaci szereplők versenyelőnyhöz jutnak azáltal, hogy részt vesznek a programban.

A magyar kormány értetlenül áll a brüsszeli felvetés előtt, mivel korábban a csokkal összefüggésben az unió nem fogalmazott meg hasonló észrevételeket.

A Magyar Nemzet információja szerint a Magyar Bankszövetség a kérdésről tárgyalást folytat a Pénzügyminisztériummal. A pénzintézeteket képviselő szervezet attól tart, hogy egy kedvezőtlen brüsszeli döntés esetén a bankoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást. Mint írják: e kockázat pedig eltávolíthatja a hitelintézeteket a programban való részvételtől.

A lap értesülései szerint a kormány szerint „az ellenkezés kifejezetten a gyermekvállalást támogató programnak szól, és nem a konkrét konstrukciónak”.

A teljes cikk itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre