Az értelmiség feladata a napi iszapbirkózás fölé emelkedni

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Lánczi András filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Balog Zoltán Budapest–Hold utcai lelkipásztor, korábbi miniszter május 7-én, a Protestáns tavasz programsorozat legutóbbi alkalmán arról beszélgettek, hogy mi az értelmiség feladata napjainkban.

Az értelmiség akkor végzi jól a dolgát, ha a napi politikai iszapbirkózás és a patikamérlegen kicentizett relativizmus fölé emelkedik – mondta Bogárdi Szabó István püspök. Ehhez kapcsolódva Lánczi András kijelentette: végső soron az igazságot kell keresni, megtalálva a saját létezésünk okát.

Nem a szabadság vezet el az igazsághoz, hanem éppen ellenkezőleg, az igazság tesz bennünket szabaddá – idézte Bogárdi Szabó Jézus szavait, hozzátéve, hogy ez a sorrend nem megfordítható.

Lánczi András szerint ugyanakkor az gondot jelent, hogy az értelmiség nagyon magas szinten keresi az igazságot, ezért azt a többség nem képes megérteni.

Balog Zoltán emlékeztetett: a ’89 előtti értelmiségi diskurzus és önszerveződés morális felsőbbséggel bírt a diktatúrával szemben, a ’90-es évek óta azonban ezekre egyre inkább rátelepszik a pártpolitika, ezzel párhuzamosan pedig nemhogy megerősödne, hanem inkább beszűkül az autonóm gondolkodás és a cselekvő önszerveződés mozgástere. Hozzátette: az egyházban erősebbnek kell lennie a belső szabadságnak, mint bárhol máshol, de az egyetemeken is viszonylag könnyen kialakulhat a különböző érdekeket és a manipulált propagandát háttérbe szorító diskurzus.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Forrás: református.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre