Neked mekkora a digitális védettséged?

A digitalizáció korában nemcsak annak előnyeivel kell foglalkoznunk, hanem biztonságunk érdekében elkerülhetetlen, hogy az internet árnyoldalaival is szembe nézzünk. Vajon biztonságban vagyunk? A jó hír az, hogy a kérdés megválaszolásában van segítség: a Digitális Immunerősítő Program által kidolgozott teszt mérni tudja a DVI-t, azaz Digitális Védelmi Indexünket.

Egész életünket végig kísérik szüleink intő szavai arról, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, és ne üljünk be idegenek autójába. A gyermekkorunkban talán elég is volt az, hogy szüleink saját biztonságunk érdekében felhívták ezekre a figyelmünket. A világ azóta megváltozott, és az internet térhódításával új kihívások jelentek meg. Az OECD 2017-es adatai szerint az internetes bűnözők évente 500 millió felhasználó adatait lopják el, naponta 140 sikeres hackertámadást hajtanak végre és 10 másodpercenként megtámadnak egy otthoni gépet. Világszerte 10-ből 7 fiatal esik áldozatul elektronikus zaklatásnak, főként a közösségi hálón.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett a fiatalok digitális védelme érdekében. A Digitális Immunerősítő Program (DIP) célja, hogy a fiatalok tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat, mindemellett segítséget nyújtson tanáraik és szüleik számára is az online térben való eligazodáshoz. A DIP arra a küldetésre vállalkozott, hogy a fiataloktól ne lopják el féltve őrzött adataikat, valamint ne történhessen meg az, hogy valaki online zaklatás miatt kárt tesz önmagában.


Ezen célok elérésében a Digitális Immunerősítő Program szakemberei a közelmúltban diákoknak, tanároknak és szülőknek szóló internetbiztonsági kézikönyvet dolgoztak ki, több mint 100 tematikus előadást tartottak országszerte, illetve elindították az egész napos iskolai roadshow sorozatukat. A tavaly kifejlesztett online DIP teszt a fiatalok, szülők és tanárok körében is egyaránt nagy sikert aratott.

A 11 kérdésből álló teszt során minden egyes kérdésnél 4 lehetséges válaszból kell kiválasztani a megoldást. Egy-egy kérdés megválaszolása után a program automatikusan tovább lép a következő kérdéshez. A teszt végén a program generál egy úgynevezett Digitális Védettségi Indexet (DVI), amely azt mutatja, hogy a tesztet kitöltő mennyire használja tudatosan az internetet. Minél magasabb a pontszám, annál kisebb az esélye annak, hogy hackertámadás, adatlopás, vagy egyéb digitális visszaélés áldozatává válik. Nincs 100 pontos DVI index, mivel nem érhető el teljes körű védelem a neten (legideálisabb válaszok esetén elérhető DVI index: 95,6 pont). A teszt csak akkor ad valós eredményt, ha a kitöltő nem az ideális megoldásokat választja, hanem azon válaszokat jelöli meg, ahogyan a hétköznapokban is ténylegesen cselekszik.

A teszt a Digitális Immunerősítő Program honlapján oldalon ITT próbálható ki.

Fecske Gábor László

(Képek forrása: DIP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre