Oroszellenes gúnyába öltözött az MSZP

Az MSZP programot dolgoz ki a magyarországi orosz befolyásolás elleni fellépésről – jelentette be Mester Barnabás, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje budapesti sajtótájékoztatóján. Az oroszellenes-program egészen új szín az MSZMP utódpártjának palettáján.    

Az MSZP politikusa úgy fogalmazott, az állami szervek hazaáruló módon nem harcolnak az orosz befolyás ellen, ezért ez a munka az ellenzékre hárul. Közölte, pártja az orosz befolyásolásra szakosodott nemzetközi intézményekkel közös kutatómunkába kezd, amelynek eredményeit nyilvánosságra hozza.

„Az oroszok nemhogy a spájzban vannak, hanem feltett lábbal nézik a kedvenc sorozatunkat a nappalinkban, és nem teszünk ez ellen semmit” – mondta Mester Barnabás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival táncol Szaranszk városában 2007-ben- Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szocialisták EP-képviselőjelöltje a magyarországi orosz befolyásolásra példaként említette a szerinte “Putyin trójai falovaként” működő Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözését, valamint azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak a “Putyin pénzén felnövő, Moszkva támogatásából élő” szélsőjobboldali politikusokat fogad az EP-kampányban.

Tévedés ne essék, a Magyar Szocialista Párt annak a Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP) a jogutódja, amely a Szovjetunió támogatásával és felügyeletével 1989 októberéig állampártként a hatalmat  gyakorolta Magyarországon, amely 1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc leverésére behívta az orosz csapatokat.

Moszkva, 2002. december 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta Medgyessy Péter magyar kormányfőt. Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Az az MSZP, amelynek a rendszerváltozás után “híresen oroszellenes miniszterelnöke volt 1994-1998-ig Horn Gyula, 2002-2004 szeptember 29-ig Medgyessy Péter, 2004 szeptember 29-től 2009 április 14-ig Gyurcsány Ferenc és 2009 április 14-től május 29-ig Bajnai Gordon.

Forrás: MTI Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre