Népirtáshoz kezd hasonlítani a keresztények üldözése

A Közel-Kelet több térségében egyre inkább erősödik a keresztényüldözés, amely népirtáshoz kezd hasonlítani. A jelenség komoly kivándorlási hullámot indított el az elmúlt két évtizedben – áll egy Jeremy Hunt, brit külügyminiszter által készíttetett jelentésben.

A jelentés szerint keresztények milliói kényszerültek arra, hogy elhagyják lakóhelyüket, sokakat elraboltak, vagy egyszerűen meggyilkoltak, bebörtönöztek. A dokumentum felhívja a figyelmet továbbá az Ázsiában és Afrikában zajló folyamatokra, ahol az állam jelenti az elnyomást az emberek számára.

„A kényelmetlen igazság” az, hogy a hitük miatt világszerte üldözött emberek túlnyomó többsége (nyolcvan százalék) keresztény felekezetekhez tartozik

– írják a dokumentumban.

Jeremy Hunt szerint a tanulmány kijózanító hatású, különösen úgy, hogy azt az új-zélandi mecsetek, majd a Srí Lanka-i keresztény templomok elleni gyilkos támadások után hozták nyilvánosságra. A külügyminiszter, aki anglikán vallású, a keresztényüldözést az általa vezetett külpolitika egyik legfontosabb irányvonalává emelte.

Hunt azt is hangsúlyozta, korábban London nem beszélteleget a keresztényüldözésről. „Valószínűleg azért óvakodtunk erről beszélni, mert keresztény ország vagyunk, viszont a múltban gyarmattartók voltunk, s ez sokszor nyugtalanságot okoz.

De el kell ismernünk – s ezt a tanulmány tartalmát ellenőrző érsek, Philip Mountstephen is megerősítette – a keresztények számítanak a leginkább üldözött vallási csoportnak” – mondta a politikus.

Hunt egyelőre csak az előzetes jelentést ismertette, a végleges tanulmány a nyárra készül el. Az elemzés szerint a keresztényüldözés mögött részben az áll, hogy a térségbeli államok politikai kudarcai miatt jó táptalajt találnak a szélsőséges vallási nézetek, miközben a térség államaiban nem erős a politikai intézményi rendszer.

„A keresztényellenes gyűlöletbeszéd, különösen Iránban és Szaúd-Arábiában megjelent az állami médiában, illetve a vallási vezetők szótárában, s ennek az eredménye, hogy a keresztények nincsenek biztonságban, s hogy növekszik a velük szemben tanúsított türelmetlenség” – áll a tanulmányban.

HVG.hu/S4C/Guardian

Fotó: Brit Külügyminisztérium (FCO)

Iratkozzon fel hírlevelünkre