Mester utcai ötletből patinás sportegyesület – 120 éves az FTC

Százhúsz évvel ezelőtt alapították meg Magyarország egyik legsikeresebb sportegyesületét, melynek férfi labdarúgói a hamarosan záródó szezonban éppen harmincadik alkalommal hódítják el – immáron biztosan és hivatalosan – a bajnoki címet.  

Mester utcai fiatalok fejéből pattant ki a Ferencvárosi Torna Club ötlete – ismerteti írásában a hirado.hu. Az első szervező munkákat Weisz István és Gabrovitz Kornél  végezték, akik sorra nyerték meg az ügynek a későbbi támogatókat, köztük Ferencváros akkori országgyűlési képviselőjét, Springer Ferencet. 

A klub híres jelmondatát, az “Erő, erkölcs, egyetértés” mottót az alakuló közgyűlésen, 1989. május 3-án fogadták el, párhuzamosan a csapat színeivel. Ezeket mindenképpen a nemzeti színek közül akarták választani, a piros-fehér azonban már foglalt volt (a BTC használta), így a ferencvárosiaknak a zöld-fehér maradt. Az FTC nevében a torna szóval igyekeztek hangsúlyozni, hogy a sportágak között nem csak a labdarúgás szerepel majd. 

A Fradi kezdetben a Soroksári úton játszotta mérkőzéseit (az első bajnokit 1901-ben), majd 1911-től mérkőzik a klub az azóta legendássá vált Üllői úton. 

A hirado.hu összeállításából kiderült az is, az FTC a mai napig az egyetlen magyar klub, amely rangos nemzetközi kupát – a Vásárvárosok Kupáját, amely az UEFA-kupa jogelődje volt – sikerült elhódítania. Innen került ki a legtöbb gólkirály és ez az egyetlen magyar egyesület, amelyben Albert Flórián személyében Aranylabdás focista is játszott. Tizenharmadikként csatlakozott idén azon európai klubok sorába, amelyek legalább harminc alkalommal nyertek hazájukban bajnoki címet. 

Tájékoztatásuk szerint 120 év gólkirályai címmel időszaki kiállítás nyílt kedden a Fradi Múzeumban, amelyben a Ferencváros legeredményesebb játékosaihoz kapcsolódó relikviákat lehet megtekinteni. A tárlat az év végéig hétfő kivételével minden nap megtekinthető.

A hirado.hu cikke ide kattintva érhető el.

Fotó: MTI/Czagány Balázs 

Iratkozzon fel hírlevelünkre