Családbarát fordulat Európáért

A Kopp Mária Intézet és a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány által a héten megrendezett „Családbarát fordulat Európáért” nemzetközi konferencia legfontosabb tanulsága számomra az volt, hogy a családi értékek igenis jelen vannak Európában helyi szinten, a mindennapi életben, még akkor is, ha a nyugat-európai liberális demokráciákban nem illik ezekről a nagypolitika színterein beszélni.

A rendezvény panelbeszélgetési során szó volt a családbarát önkormányzatokról, vállalatokról, médiáról és civil szervezetekről. Kiderült, hogy ott, ahol egy-egy helyi szervezet közvetlen, napi kapcsolatban van a családokkal, édesanyákkal, édesapákkal vagy olyan munkavállalókkal – így akár egyetemi oktatókkal is –, akik mögött családok állnak, ott bármi legyen is a mainstream gondolkodás, megkerülhetetlen a családbarát működés, a családbarát szemlélet érvényesítése. Megtudtuk, hogy nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is ma már egyre népszerűbb a vállalatoknál a családbarát menedzsment, alapvetően gazdaságossági és versenyképességi okokból. A média munkatársai a jó példák hasznosságáról beszéltek, arról, hogy nemcsak a negatív, nézettség- és lapszámnövelő esetek, hanem a harmonikus család is eladható a média világában, csak jól kell megválasztani a kommunikációs módszereket. Az önkormányzatoknak pedig elemi érdekük, hogy családokban gondolkodjanak, hiszen a helyi társadalomnak ők a valódi megtartói.

Külföldi vendégeink nagyra értékelték azt a bátor kiállást, ahogy mi magyarok és általában a visegrádi országok, elsősorban Lengyelország nyíltan beszélünk a családi értékekről és arról, hogy Európa felemelkedését a családok megerősítésében látjuk. Úgy vélték, hogy a magyar családpolitika több élethelyzetre is megoldást kínál, ahogy Novák Katalin családügyi államtitkár fogalmazott: megadja a választás szabadságát. Nem úgy, mint például Svédország, ahol – ahogy arról a Szülők és Gondozók Európai Szövetségének svéd főtitkára beszámolt – már valósággal diszkriminálják azokat az édesanyákat, akik bölcsőde helyett otthon szeretnék nevelni gyermekeiket.

A családbarát európai fordulatért zajlott tanácskozás megerősített minket abban, hogy vannak hozzánk hasonlóan gondolkozó szövetségeseink Európában és a család, mint érték akkor is jelen van és jelen lesz az európai kultúrában, ha sokan szeretnének ezzel a – józan ész alapján is nyilvánvaló – ténnyel szembe menni. Európa továbbra is a családok Európája, amelyben meghatározó tényezők a családpárti erők, köztük zászlóvivőként a 15 éves uniós tagsággal bíró Magyarország.

Fűrész Tünde