Orbán Viktor Erdélybe megy

Alig jött haza Kínából, a magyar miniszterelnök máris fogadta Matteo Salvinit - és még most sincs megállás. Orbán Viktor ezúttal kétnapos erdélyi körútra indul az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor meghívására.

A tervek szerint persze most sem a kikapcsolódás a cél: Orbán május 8-án a közelgő európai parlamenti választásokról tárgyal majd, amin az RMDSZ vezetőin, politikusain kívül egyházi méltóságok és egyetemisták is jelen lesznek.

„Amikor szövetségesek vagyunk és egymást támogatjuk, akkor az a világ legtermészetesebb dolga, hogy akár kampányokban is együtt indulunk el.”

Ezt Kelemen Hunor mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában csütörtökön. Ezt követően Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére elmondta: „egymást támogattuk az elmúlt években – már 2014-ben is volt közös nyilatkozatunk Szatmárnémetiben.”

Kelemen beszélt az RMDSZ és a román, ún. többségi pártok viszonyáról is, hiszen a román ellenzéki politikusok nem értik, hogy mi lehet az értelme és célja ennek a közös erdélyi kampánynak – tekintve hogy az európai parlamenti választások során az erdélyi magyarok sem tudnak egyszerre az RMDSZ-re és a Fideszre szavazni.

„Meglepődtem a román politikusok csodálkozásán, hiszen ők is folyamatosan jelen vannak Moldvában”

– mondta az erdélyi magyarokat legnagyobb arányban képviselő párt elnöke, hozzátéve, hogy a találkozás időpontja Orbán Viktorral nem éppen a véletlen műve. Ugyanis május 9-én lesz az európai uniós csúcs Nagyszebenben – mivel jelenleg épp Románia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

„Ezt az alkalmat használtuk ki, hogy előtte és utána legyen két egynapos program Erdélyben.”

Forrás: Hír TV

Iratkozzon fel hírlevelünkre