Nem vesznek részt a bolgár ortodox keresztények a Ferenc pápával közös misén

A relativizmus sunyi módon belopódzott az egyház közösségébe.

A bolgár ortodox keresztények nem vesznek részt közös misén Ferenc pápával - erősítette meg pénteken a bolgár ortodox egyház vezetése, a szent szinódus.

A közös istentisztelet vagy ima minden formája elfogadhatatlan számunkra

– hangsúlyozta a bolgár szent szinódus még április elején közzétett állásfoglalásában.

A vallási testület elutasító hozzáállását pénteken a dpa német hírügynökség megkeresésére megerősítette: “Nem született más döntés”. A katolikus egyházfő fontosnak tartja a felekezetek közötti párbeszédet, de vasárnapi és hétfői látogatása alkalmával a túlnyomórészt ortodox keresztény Bulgáriában nem lesz közös istentisztelet.

A bolgár ortodox egyházvezetés indoklása szerint a “szent szabályok” ugyanis nem teszik lehetővé a közös misét. Ezen még az sem változtat semmit, hogy a május 6-án Szófia belvárosában eredetileg ökumenikus békeima néven tervezett rendezvényt átnevezték “béketalálkozóra”.

Ferenc pápát a bolgár világi vezetés hívta meg – emlékeztetett a szent szinódus, s ennek megfelelően Bojko Boriszov miniszterelnök fogja fogadni a katolikus egyházfőt a szófiai nemzetközi repülőtéren. Rumen Radev bolgár államfővel tartott megbeszéléseit követően pedig Neofit pátriárkával, a bolgár ortodox egyház fejével találkozik. Pénteki videoüzenetében Ferenc pápa kiemelte, hogy előre örül a találkozónak.

Közösen fogjuk hirdetni szándékunkat, hogy az Úrjézust követjük a keresztények testvéri közösségében

– hangsúlyozta Ferenc pápa.

Hivatalos adatok szerint a hétmilliós Bulgáriában 80 ezer katolikus él. A lakosság mintegy tíz százaléka török nemzetiségű. Bulgáriai látogatását követően Ferenc pápa május 7-én Észak-Macedóniába utazik tovább.

(MTI/dpa)

Iratkozzon fel hírlevelünkre