Néha jókat is mondanak Magyarországról Nyugaton

Az utóbbi időben nem győztünk válogatni a durvább és durvább megnyilvánulások közül, amikkel a magyar kormányt, illetve Magyarországot támadták a „fejlett Nyugaton". Ne legyenek illúzióink, amíg a májusi európai parlamenti választások eredményeit nem lepi be a por, ez valószínűleg így is marad.

Ezért a kis örömöt is meg kell becsülni.

A német Planet Wissen televíziós csatorna május 1-jén egyórás összeállítást mutatott be Magyarország történelméről, kultúrájáról, földrajzáról és politikai helyzetéről. Az adás két szerkesztője ezúttal nem a szokásos leíró, elbeszélő stílusban próbálta a nézőket befolyásolni, hanem beszélgetőtársakat is keresett: Stephan Ozsváth korábbi ARD tudósítót és Lénárt Orsolyát, az Andrássy Egyetem oktatóját vonták be a műsorba.

A műsor beharangozójából azért nem maradhattak el a szokásos rigmusok: „Magyarország újabban elsősorban az autoriter, jobboldali populista kormánya miatt kerül szóba. Magyarországon azonban töretlen a kormányzó párt, a Fidesz népszerűsége és a politikán túl nagyon sok felfedezni való van az országban”.

A műsor azonban mást sugallt. A történelmi, természeti, gasztronómiai és kulturális kincseket, a magyar-német kapcsolatok történetét pozitív hangvétellel mutatta be a rövid filmrészletek között. Ilyen rövid videók voltak többek között:

  • „Magyarország a puszta, a paprika és a populizmus között”;
  • „Magyarország természeti szépségei”;
  • „Magyarország és a népvándorlás”;
  • „az 1956-os népfelkelés”;
  • „Magyarország a fordulat után”;
  • „Magyarország Orbán alatt”
  • „A populisták receptje.”

Túl azon, hogy az egyórás film vonzónak mutatta be Magyarország természeti szépségeit és kulturális kincseit, még a történelmünket, de a magyar emberek vendégszeretetét is objektíven tálalta. Hiszen voltak itt hagyományos képek (paprika, puszta stb.), illetve szépen kidomborították Magyarország szerepét a határnyitásban, a német egység megvalósulásában is.

Az az egy-egy aktuálpolitikai helyzetre vonatkozó megállapítások (pl. a média és NGO-k kezelése, populizmus) pedig megfeleltek a német mainstream média szokásos megállapításainak – a gyakorlottabbak akár el is engedhették ezeket a fülük mellett.

Forrás: planet-wissen.de

Iratkozzon fel hírlevelünkre