Pápalátogatás előtt: itt a magyar jezsuiták válasza

A relativizmus sunyi módon belopódzott az egyház közösségébe.

Óvatosságra intik az America magazint a magyar jezsuiták, miután a rendhez tartozó lap Ferenc pápa közelgő romániai látogatása előtt arra szólította fel az egyházfőt: foglaljon állást a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban.

A magyar jezsuiták a rend hazai honlapján leszögezték: bár tiszteletben tartják a szólás- és véleményszabadságot, kifejezetten fájlalják, hogy a lap vendégpublicistája igyekszik nyers politikai célokra felhasználni a pápa erdélyi látogatását. Mint írják, megütközéssel tapasztalják, hogy a szerző – akit számos magyar lap is idézett – elő akarja írni a katolikus egyházfőnek, hogy hivatalos apostoli útja során kivel találkozzon és mit mondjon szentbeszédében.

Ferenc pápa lelkipásztori útját ezzel politikai üzenetek megfogalmazásához használná fel eszközként a cikket jegyző Marc Roscoe – teszik hozzá.

A magyar jezsuiták felszólítanak: Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének. 

Ennek jegyében nagyobb megfontoltságra és óvatosságra intik az America magazin szerkesztőit, egyben imáikat kérik annak érdekében, hogy a pápa közelgő erdélyi látogatása „a béke, a kiengesztelődés, az Istennel való találkozás minél éltetőbb forrása lehessen”.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre