Igenis van idő a sportolásra gyerek mellett is

A BSI kutatása szerint egyre több édesanya sportol és áll a rajtvonalhoz.

A Budapest Sportiroda (BSI) idén ismét megkérdezte a futó nőket a sportolási szokásaikról és az egészségtudatos életmódjukról.  A résztvevők több, mint felének van gyermeke, és közülük 95 százalék sportol rendszeresen. 

Leggyakoribb az évi átlagosan négy futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8 százaléka évente akár 13 eseményre is kilátogat. A legtöbben nem a szüleik példáját látva kezdtek sportolni, de mégis fontos számukra, hogy a családjuk előtt jó példával járjanak. Ahol azonban csak az egyik szülő sportol, ott érdekes módon általában az apa az.

Forrás: Futanet

Megdőlt a gyakran hangoztatott elmélet is, miszerint a gyerek mellett nincs idő sportolni. A gyermekesek fele heti 3-4 alkalommal is sportol a megkérdezettek közül.

A jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70 százaléka szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak.

Azért is emelem ki ezt a számot, mivel gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy nekünk sosincs időnk egymásra, vagy a már fentebb említett, a ‘gyerek mellett már nincs rá időm, energiám’. Fontosnak tartom azonban, hogy egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók. A szülők, amikor a gyermek sportol, maguk is megtehetik ugyanezt, így egyben példát is mutatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk nem tudnak esetleg azonosulni. A példamutatásnak hosszútávú hatása és haszna van. említette, hogy nem csak sportolnak együtt, de közösen indulnak valamelyik családtagjukkal futóversenyeken is, ahol a fiatal számára büszkeséget jelenthet a legyőzött távolság mellett a sportos szülő, valamint az önértékelését is növelheti a versenyen való részvétel – nyilatkozta dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője. 

Forrás: Futanet

A sportolási gyakoriság mindig fontos kérdés egy ilyen kutatásban, és az eredmények azt mutatják, minél többet sportol valaki, annál gyakrabban áll rajtvonalhoz futóversenyen. A válaszadók fele a családja kíséretében áll a rajtvonalhoz.

Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója szerint: „összeségében azt láthatjuk, hogy míg szüleink és nagyszüleink idejében a férfiak körében volt gyakoribb a sportolás, ma már egyre több nő is hódol ennek az egészséges szenvedélynek, a futásnak. Ez a fajta minta tekinthető a leghatékonyabb nevelési módszernek. A megkérdezettek számára nem csak a heti mozgás gyakorisága fontos, de az is, hogy a befektetett munkáról visszajelzést is kapjanak versenyek formájában. Egyre többen már a családjukkal együtt vesznek részt a futóeseményeken, ami növeli a közösen töltött időt, a minőségi együttlétet. A BSI legtöbb rendezvényén a legrövidebb pár száz méteres távoktól a néhány kilométeresen át a klasszikus hosszabb távokig kínál megmérettetési lehetőséget. Így a család minden tagja megtalálhatja a számára megfelelő kihívást.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre