Putyin Magyarországgal és Romániával példálózik

Vlagyimir Putyin orosz államfő szombaton úgy nyilatkozott, tervei közt szerepel az orosz állampolgárság kiterjesztése az „összes” ukránra. Mindezt, vagyis az orosz állampolgárság megszerzésének megkönnyítését a két ország közötti kapcsolatok javításának eszközeként vetette fel, hozzátéve, hogy szívesen találkozna Ukrajna frissen megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozójukról távozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek integet a vlagyivosztoki Russzkij-szigeten található Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij

Bár néhányan felkapták a fejüket, Putyin szerint ezt a gyakorlatot Ukrajna szinte minden szomszédja végrehajtja. Azzal védekezik, hogy Magyarország, Lengyelország és Románia már régóta hasonló gyakorlatot folytat az Ukrajnában élő saját kisebbségei kapcsán.

Felmerül a kérdés, hogy eddig az oroszok mire vártak?

Putyin úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai „köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését. Tehát akár a kárpátaljai orosz kisebbségre is kiterjesztenék.

Azt már a Frankfurter Allgemeine Zeitung szúrta ki német gyorsasággal, hogy Putyin állítása csak félig igaz. Lengyelország ugyanis 2007 óta „csak” olyan lengyel igazolványt bocsát ki, amely mindösszesen bizonyos szociális, gazdasági és kulturális jogokat biztosít tulajdonosaiknak – az anyaországban. Ám ez nem jelent lengyel állampolgárságot.

A FAZ hozzáteszi, fontos különbség az is, hogy egyik említett ország sem annektált ukrán területet.

Azt is megjegyzi a cikk, hogy egyedül Magyarország az, amelynek esetében az útlevélkiadás a hivatalos politika része. Hozzátette, ezt a gyakorlatot Hazánk összes olyan szomszédja bírálja, ahol él magyar kisebbség. (Megjegyzés: Tehát az összes szomszédos ország – a németek logikája szerint. Bár ez nem igaz, hiszen hivatalosan csak Ukrajna és Szlovákia bírálja a magyar kettős állampolgárság intézményét. De sebaj!)

Mindenesetre Putyin a békéről álmodik. Legalábbis azt mondta szombaton, hogy a minszki béketervről szeretne eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel. Ennek az lehet az oka, hogy Zelenszkij a választási hadjárat során nagyon hasonlókat hangoztatott: „mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba”. Ezért elméletileg Zelenszkij is felújítaná a békefolyamatot. Bár az ukrán nyelvtörvényről is mást mondott, ehhez képest az ukrán parlament máris elfogadta azt.

Forrás: MTI/ Frankfurter Allgemeine Zeitung

Iratkozzon fel hírlevelünkre