Az ukrán kormány tiltakozik Putyin terve ellen

Az orosz államfő kijelentette, Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai “köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

A Volodimir Zelenszkijjel való találkozójának lehetőségéről azt mondta, ha létrejön, először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén, ugyanis jelenleg „mindenki megszenvedi ezt a konfliktust”.  A Kelet-Ukrajnában évek óta zajló viszályt, amelynek eddig hozzávetőleg 13 ezer halottja van.

Az orosz államfő kifejtette Ukrajna új elnökével a minszki béketervről kíván eszmecserét folytatni. Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba.

Az ukrán kormányzat rögtön tiltakozott az orosz elnök állampolgársággal kapcsolatos nyilatkozata miatt. A kijevi kormány Európa Tanács melletti állandó képviselője, Dmitro Kuleba a Twitter közösségi oldalon elítélte Vlagyimir Putyin tervét. Szerinte Oroszország további eszkalációt akar és káoszt Ukrajnában. „Moszkva azon van, hogy minél bonyolultabbá tegye a játékszabályokat” – jelentette ki.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/POOL/Szergej Ilnyickij 

Iratkozzon fel hírlevelünkre