A magyar tudás alapú társadalom

Ez nemcsak a gazdasági életben okoz problémákat (a boltokban nem tudnak idegen nyelveket, a turistáknak nem tudnak segítséget kapni, BKV jegyet venni, stb.), hanem általában véve is: az emberek el vannak zárva az idegen nyelven terjedő nagy mennyiségű ismerettől.

Különös problémát jelent az idegen nyelv ismeretének a hiánya mind a tudományok elsajátítása, mind művelése terén. Aki nem tud idegen nyelven olvasni, csak a magyar tankönyveket és a magyar szakirodalmat tudja tanulmányozni, és ha van, saját eredményét nem tudja nemzetközi téren megismertetni. Ezért döntöttek bölcsen annak idején azok, akik a diploma megszerzését, mostanában pedig még bölcsebben azok, akik az egyetemi tanulmányok megkezdését nyelvvizsgához kötötték. Ez mind egy-egy lépés a jobb minőség elérésének irányában.

Az elmúlt két napban (igaz, jelentéktelen csoportok, de mégis jelentős politikai hátszéllel) azért tüntettek, hogy töröljék el ezt az intézkedést. Sőt, arcátlanul követelni merték, hogy Orbán Viktor, aki egyébként angol nyelven tárgyal a világ minden vezetőjével, mutassa be nekik a nyelvvizsga bizonyítványát.

A tüntetés tehát végső soron az igénytelenség és a silányság védelmét szolgálja. Ez lenne az ellenzék programja?

 

Maróth Miklós                                                                       

'Fel a tetejéhez' gomb