Elunta a Fidesz a mellébeszélést, hivatalosan kikéri a migránskártyák adatait

A Fidesz adatigényléssel fordul az Európai Bizottsághoz az anonim migránskártyák ügyében – jelentette be Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta: tényszerű választ várnak arra, hogy összesen hányféle anonim migránskártyaprogramot működtet és pénzel az Európai Bizottság vagy más uniós testület, intézmény, és 2015 óta milyen típusú anonim migránskártyákat hoztak forgalomba.

A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az eddig ismerteknél nagyságrendekkel több migránskártyát osztogatott Brüsszel, valamint azt, hogy a legújabb információk szerint nem is egy, hanem többféle migránskártya létezik, amelyet az Európai Unió területén belül – sőt a legújabb információk szerint az EU területén kívül is – osztogatnak a bevándorlóknak.

Deutsch Tamás hangsúlyozta:

a Fidesz ezért tényszerű választ vár arra, hogy összesen hányféle anonim migránskártyaprogramot működtet és pénzel az Európai Bizottság vagy más uniós testület, intézmény, és 2015 óta milyen típusú anonim migránskártyákat hoztak forgalomba.

Továbbá azt is szeretnék tudni, összesen, illetve kártyatípusonként,  hány illegális bevándorló jutott migránskártyához. Arra is kíváncsiak, összesen mennyi uniós pénzt utaltak ezekre az anonim migránskártyákra, és a 2020 végéig tartó hétéves keretköltségvetésből hátralevő bő másfél évben mennyi uniós forrást szánnak még erre a célra.

A fideszes politikus hozzátette: arról is szeretnének adatokat, hogy hány anonim migránskártyát kapó illegális bevándorlónál végeztek bármilyen biztonsági ellenőrzést, azokat kik és hogyan folytatták le, és ezek alapján hány embertől tagadták meg, vagy vonták vissza a már neki juttatott kártyákat, azért, mert biztonsági kockázatot jelentett volna.

Deutsch Tamás szerint az anonim migránskártya intézménye tökéletesen mutatja meg azt az európai polgárok millióinak komoly biztonsági fenyegetést jelentő, valóságtól elrugaszkodott bevándorlási politikát, amelyet az Európai Bizottság folytat.

Emlékeztetett: az Európai Unióban szigorú törvényi rendelkezések vannak hatályban, hogy bankkártyát csak a tulajdonosa beazonosítására alkalmas formában lehessen kibocsátani, megakadályozva a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását.

Ehhez képest a töredékesen rendelkezésre álló hivatalos információk alapján tömegesen anonim migránskártyákat bocsát ki az Európai Bizottság, melyek használóiról, felhasználási helyéről és arról sincsen információ, hogy az a sok tízmilliárd forintnyi összeget, amelyet az európai adófizetők pénzéből a migránskártyákra utalt az Európai Bizottság, mire fordították – mondta a politikus.

Álláspontja szerint ez azért is fontos kérdés, mert a Magyarországon terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vett majd letartóztatott Haszan F.-nél is ilyen anonim migránskártyát találtak a hatóságok.

Hangsúlyozta: mindez csak megerősíti Orbán Viktor miniszterelnöknek a bevándorlás megállítására javasolt, már jóval több mint egymillió magyar polgár aláírásával támogatott hétpontos programját, amelyben szerepel, hogy azonnal fel kell számolni a komoly veszélyeket jelentő anonim migránskártya-programot.

Újságírói kérdésekre válaszolva Deutsch Tamás elmondta:

a Fidesz határozottan arra szólítja fel az MSZP vezetését, hogy Bangóné Borbély Ildikót – aki a napokban úgy válaszolt egy, a Fidesz támogatottságának növekedéséről szóló kérdésre, hogy sok a patkány Magyarországon – hívják vissza az Országgyűlésből és távolítsák el a magyar közéletből is.

Szerinte az elmúlt évek legsúlyosabb ügyéről van szó, amely nem pártpolitikai ügy, hanem az emberi méltóság ügye.

Arról a Párbeszéd által megosztott videóról, melyben Judith Sargentini zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje mellett kampányol, azt mondta:

eddig is egészen világos volt, hogy az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti képviselői és a mögöttük álló politikai szervezetek mondták tollba Judith Sargentini jelentését.

Emlékeztetett: a Tavares-jelentést is az MSZP képviselői szövegezték, ezzel a kampány során maguk dicsekedtek.

Arra pedig, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa, Vadai Ágnes a közelmúltban a Jobbik lakossági fórumának vendége volt, Deutsch Tamás úgy reagált: összenő, ami összetartozik.

Forrás: MTI Fotó: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel 

Iratkozzon fel hírlevelünkre