A világ legrövidebb kampányával tarthatnak EP választást a britek

A kormányzó brit Konzervatív Párt elnöke szerint a brit kormány elsődleges célja továbbra is az, hogy Nagy-Britanniának ne kelljen részt vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon. Ugyanakkor elvileg nem zárható ki az, hogy csak az utolsó percben, május 22-én derül ki, hogy nem lesz Brexit-megállapodás, ez esetben még 24 óra sem marad az EP választás megtartásáig. Ebben a felemás helyzetben készülnek is a britek az EP választásra, meg nem is.

Brandon Lewis a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: még mindig van idő arra, hogy a londoni parlament elfogadja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, és ebben az esetben Nagy-Britanniában nem kellene megtartani az EP-választásokat.

 A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg.  Theresa May miniszterelnök kezdeményezésére azonban az Európai Unió ezt a határidőt már kétszer meghosszabbította, miután az alsóház háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval tavaly  kötött megállapodást.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, de ennek feltétele az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a Brexit-megállapodást.

Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.

Ha a megjelölt májusi határnapig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem lenne hajlandó részt venni, akkor a brit EU-tagság június 1-én megállapodás nélkül megszűnik.

A Konzervatív Párt elnöke a vasárnapi BBC-műsorban nem volt hajlandó érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy a párt mikor kezdi el EP-választási kampányát. Brandon Lewis azt mondta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás döntése érvényesüljön.

A Konzervatív Párt EP-választási kampányáról szólva Lewis úgy fogalmazott, amennyiben mégis elkerülhetetlenné válik e kampány megvívása, majd hoznak valamilyen döntést a kérdésről.

A brit kormány mindazonáltal már megtette a jogi lépéseket a brit EP-választási részvétel előkészítésére, és a brit választóknak a lakhelyük szerint illetékes helyi tanácsok már ki is küldték a választási regisztrációhoz szükséges dokumentumokat.

Ezt a formanyomtatványt megkapták a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok is, akik szintén jogosultak a részvételre a nagy-britanniai helyhatósági és EP-választásokon. Nekik május 7-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy a brit EP-választásokon vagy hazájuk EP-választásán kívánnak-e részt venni.

Forrás: MTI

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre