Az egykori kommunista rendszer utolsó szimbólumát távolították el Vácrátóton

Elfogadhatatlan számunkra, hogy Nyugat-Európai politikusok nincsenek figyelemmel a Kelet-Európai országok érzékenységére, a kommunista diktatúra áldozatai számukra nem olyan áldozatok, akiknek az emlékét őrizni kell – mondta Rétvári Bence Vácrátóton, majd hozzátette: nem kereszteket és felújított templomokat avatnak, hanem Marx szobrokat.

Az egykori kommunista rendszer utolsó szimbólumát távolították el Vácrátóton szombat délelőtt. A Ságvári Endre utca mától a Ságvár utca nevet viseli.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Ságvári Endre mindennek az ellenkezőjét testesíti meg, amit mi demokráciáról, emberek békés egymás mellett éléséről, fejlődésről, együttműködésről gondolunk. Bízunk benne, hogy a XXI. században a Ságvári Endréhez hasonló XX. századi figuráktól meg tudjuk óvni Magyarországot.

A képviselő kifejtette: Magyarországon, akik megsínylettük a XX. század kommunista diktatúráját, számunkra egyértelmű, hogy az ilyesfajta szimbólumoknak nincs helye máshol, csak a múzeumokban és történelemkönyvekben, semmiképp sem pozitív példaként szem előtt tartva. Mindemellett azt látjuk, hogy Nyugat-Európa egyes vezető politikusai nem érzik azt át, hogy a Kelet-Európai országoknak mekkora szenvedést jelentett a kommunizmus és marxizmus, és a Ságvári Endrék elvtársainak tevékenysége – fogalmazott Rétvári Bence.

A politikus emlékeztetett arra, hány családból hiányoznak gyermekek, családapák, édesanyák, testvérek, mert a kommunisták őket koholt vádak alapján kivégezték vagy elhurcolták. Mindez azon a marxizmuson alapul, amelyet Karl Marx vetett papírra, az ő eszméjében ott van az erőszak, a törvénytelenség, nemcsak a keresztények, hanem a zsidók iránti gyűlölet is – mondta, majd hozzátette: és míg mi igyekszünk az utolsó emlékeket is valóban visszaküldeni a múzeumba, a szoborparkba és a történelemkönyvek lapjaira, eközben azok, akik nem élték át a kommunista rémtetteket, Marx szobrokat avatnak.

Rétvári Bence példaként hozta fel, amikor Jean-Claude Juncker Marx Károly szülővárosában mondott beszédet a kommunizmus teoretikusának születésnapi megemlékezésén, ahol felavatták a több mint kéttonnás – a Kínai Népköztársaság által a városnak adományozott – bronzszobrát.

Rétvári Bence azt mondta: egy európai keresztény politikusnak felújított templomokat kell avatni és nem Marx szobrokat. Azokat kell támogatni, akik a keresztény közösségeket erősítik és nem azokat, akik filozófiát alapítottak arra, hogy hogyan lehet a keresztényeket és a zsidókat is ellehetetleníteni, életüket kioltani.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere úgy fogalmazott: bízom benne, hogy a feledés homályába merül mindaz az eszme, amit Ságvári Endre képviselt, azok a dolgok, amelyeket véghezvittek ebben az országban, és végleg el tudjuk tüntetni – nem csak itt, Vácrátót – , hanem a történelem térképéről is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre