Bezzeg a mi időnkben!

A folyamatos kritizálás helyett az Y-generáció megértésére kellene törekedni – fejtette ki a beszélgetésben az egyházéval is megegyező álláspontját Virág Viktor. Szerinte a mai fiatalokat gyakran érik olyan kritikák, amelyek azt állítják, hogy megbízhatatlanok vagy nem elég kitartók. Ám ennek semmi alapja nincsen – tette hozzá a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

A generációk közötti szakadék áthidalható. Ehhez „el kell oszlatni a generáció felett lebegő negatív címkefelhőt” – véli a kampány ötletgazdája. Meg kell érteni a fiatalokat, akik a rendszerváltozás utáni világban alkalmazkodtak a megváltozott környezethez – megnőtt a vállalkozások, ezzel együtt a lehetőségek száma is a munka világában, illetve az EU-csatlakozással sorsfordító pillanathoz érkeztünk el.

Virág Viktor szerint

nem a generáció a csapodár és megbízhatatlan, hanem a lehetőségeinek száma növekedett meg.

„Ha jobban megismerjük az embert a cselekvések mögött, észre fogjuk venni, hogy nem mások ők sem, mint akármelyik generáció, egyszerűen arról van szó, hogy a megváltozott eszköztárt tudatosan használják fel céljaikhoz” – tette hozzá.

Az Y-generációs munkavállalókkal kapcsolatban elmondta, elképesztő sebességgel tudják magukba szívni és alkalmazni az új ismereteket, könnyen alkalmazkodnak. Ha ezt a képességüket jól felismeri és használja a munkaadó, nagyon lendületes és hatékony munkavégzés tud kialakulni.

Ha létezik a kölcsönös elfogadás, a fiatalabb és az idősebb kollégák tudnak egymástól tanulni: jó hangulat alakul ki a versengés helyett. 

Jancsák Csaba ifjúságkutató szerint a kompetenciáknak ma nagyobb szerepük van a tankönyvekből megtanulható tudásnál. Emiatt a mai szülők tanácsai nem érnek célt, mert az ő fejükben még más képzet él a munka világáról.

Az Y-generáció újra felértékelte a család és a személyes kapcsolatok fontosságát. A szabadidőnek is presztízse lett.

Nem a csapatépítő tréningek hajtják a korosztály tagjait, hanem az élvezhető és értékesnek látott munka.

Az intenzíven jelenlévő online mellett az offline, hús-vér emberi kapcsolatokra is vágynak a fiatalok.

A kölcsönös megértéshez és elfogadáshoz az Y-generáció tagjainak is lépéseket kell tenniük, hogy

„ne csak elvárják a tiszteletet és a megértést, hanem ők is ily módon tudjanak viszonyulni idősebb kollégáikhoz, akiktől nekik is van bőven mit tanulniuk”

– összegezte az ifjúságkutató.

(Forrás: Képmás.hu)

'Fel a tetejéhez' gomb