Új szerepre készülhet az ukrán humorista, Zelenszkij megnyerte az elnökválasztást

Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes  adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen.

Hasonló eredményt hoztak a hírtelevíziók által megrendelt exit poll-felmérések is. A 112 Ukrajina és a NewsOne csatornák közös felmérése szerint Zelenszkijre 73,7 százalék, Porosenkóra 26,3 százalék szavazott. A TSZN hírtévé exit poll-eredménye alapján Zelenszkijt 72,7, míg a hivatalban lévő államfőt 27,3 százalék támogatta.

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy a választók döntését tiszteletben tartva már a jövő hónapban elhagyja az államfői posztot. Ugyanakkor hozzátette: a politikai életből nem szándékozik távozni.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak.

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak, rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőrizték, minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát.

Az új elnök ígéretet tett arra, hogy sohasem hagy cserben senkit sem. Végezetül a többi volt szovjet állam lakóihoz intézte szavait: „Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek”.

Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko

'Fel a tetejéhez' gomb