Juhász Hajnalka: A Hungary Helps ügynökség abszolút mérföldkőnek számít

Az üldözött keresztények megsegítésének leghatékonyabb módja, ha az adott közösség igényeihez mérten érkezik a segítségnyújtás, ezért is hasznos egy ügynökség létrehozása – jelentette ki Juhász Hajnalka, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A kereszténydemokrata politikus egyebek között ezért is tartja mérföldkőnek a Hungary Helps ügynökség létrehozását.

Juhász Hajnalka feladata, hogy a világgal megismertesse az egyedülálló Hungary Helps programot. A magyar humanitárius segítségnyújtásról 2018 decemberében elfogadott törvény az első olyan megközelítése a problémakezelésnek, ami a válságrégiókban nyújt segítséget, vagyis a segítséget viszi helybe. A KDNP politikusa szerint az a leghatékonyabb segítség, hogy a helyi közösségekkel veszik fel a kapcsolatot és a közösség igényei szerint próbálnak segíteni.

Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére a miniszteri biztos megerősítette, hogy a Hungary Helps ügynökség abszolút mérföldkőnek számít, hiszen a humanitárius segítségnyújtásban az üldözött keresztények megsegítésén túl a legfontosabb a gyorsaság, a hatékonyság, amelyeket számos nemzetközi példa alapján egy ügynökség formájában lehet a leghatékonyabb megvalósítani. A politikus kiemelte, nem csak a programok kontrollálásáról, hanem azok utánkövetéséről is szó van.

Az üldözött keresztényeket érintő katasztrófák gyorsan történnek, ezért, ha ott akarunk lenni, olyan profi ügynökséggel kell rendelkeznünk, amely képes az azonnali reakcióra, a legfontosabb lényeg, hogy a Hungary Helps az elsők között legyen ott a helyszínen

– tette hozzá.

Velkovics Vilmos arról is kérdezte Juhász Hajnalkát, hogy a sokan azonnal elszámolást követeltek, amikor kiderült, hogy magyar kormány segít két mexikói templom újjáépítésében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közép-amerikai útjával kapcsolatban a miniszteri biztos elmondta, Mexikóban nem kormányzati szinten üldözik a keresztényeket, hanem a helyi drogkartellek vegzálásának vannak kitéve. Hozzátette:

Mexikóban az elmúlt két-három évben 40-45 papot gyilkoltak meg a keresztény hit gyakorlása miatt.

A Notre-Dame tragédiája és az emberek reakciója kapcsán Juhász Hajnalka elmondta, az hogy az emberek kimentek énekelni, miközben lángolt székesegyház, azt jelenti,

a kereszténység mindig képes a romokból újra felállni és újra építkezni.

Ugyanakkor politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy például a BBC nem keresztényeknek, hanem gyászolóknak nevezte a katedrálisért imádkozókat.

A teljes beszélgetés:

 

Forrás: Hír TV/KDNP Youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre