Tudásintenzív beruházásoké lesz a főszerep

A magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás határát, ezért a jövőben a kutatás-fejlesztésre alapozott, úgynevezett tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy tavaly 98 beruházásban 4,2 milliárd euró tőke érkezett az országba, a magyar kivitel pedig elérte a 105 milliárd eurót. A német befektetők után az Egyesült Államok befektetői a második helyen állnak a külföldi beruházók rangsorában Magyarországon, az Egyesült Államokkal a gazdasági kapcsolatok jók voltak a múltban is, ehhez a kétoldalú politikai kapcsolatok is felzárkóznak, egyre inkább javulnak.

A kormány szavai szerint felismerte, hogy maximum 5 millió dolgozóval lehet számolni Magyarországon, ezért a beruházások támogatását is módosították. A magyar gazdaság dimenzióváltás előtt áll, a K+F tevékenység ösztönzésére helyeződik át a hangsúly. A magyar gazdaságnak a meglévő munkaerő-kínálatra kell alapoznia a további növekedést, a jövőben az innovációt, a kutatás-fejlesztést kell nagymértékben ösztönözni.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország ebben az időszakban is számít az Egyesült Államokból érkező, jövőben megvalósuló befektetésekre. Az elmúlt években az Európai Unión belül nagymértékben megnőtt Magyarország, és ezzel párhuzamosan a visegrádi államok gazdasági súlya. Így “sértő” bármilyen olyan feltételezés, hogy a közép-európai régió pusztán haszonélvezője lenne az Európai Unió gazdaságának, és ne járulna hozzá az EU gazdasági bővüléséhez. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a visegrádi országok és Németország közötti külkereskedelmi forgalom értéke mintegy 70 százalékkal haladja meg a német-francia kétoldalú kereskedelmi forgalmat.

A külügyminiszter rámutatott, hogy a támogatott beruházásoknál nem az új munkahelyek megteremtése, számuk növelése a támogatás előfelvétele, sokkal inkább az új technológiák behozatala, a kutatás-fejlesztés előmozdítása és az innováció ösztönzése a legfontosabb befolyásoló tényező. Az dönt, hogy az esetleg azonos dolgozói létszámmal működő vállalkozások közül melyik tud magasabb hozzáadott értéket előállítani.

Emlékeztetett arra is, hogy az így átalakított állami támogatási rendszerben a hozzáadott értéket teremtő beruházásokat a fővárosban is tudja anyagilag támogatni a kormányzat, erre korábban csak a gazdaságilag fejletlenebb térségekben volt lehetősége.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre