Egy hacker a diákok szeme láttára tört fel egy Facebook-oldalt

Magyarországon elsőként mutatták be élőben, hogy egy etikus hacker feltöri áldozatának közösségi médiaprofilját. Az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programjának roadshow-ján egy látványos „hackerbemutatón” a diákok megdöbbenve tapasztalták, hogy pár perc is elég a hackernek, hogy az áldozat profiljába behatoljon.

A Digitális Immunerősítő Program szakemberei 2017-től kezdve tartanak cyberbiztonsági előadásokat gyerekeknek és tanároknak egyaránt. A roadshow megrendezésének a gondolata azért merült fel, mert a nemrégiben publikált Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88%-a napi szinten van jelen az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el adatokat tőlük. A fiatalok 79%-a rendelkezik valamilyen közösségi oldalon profillal és a kutatások bizonyítják, hogy ezek a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának.

Fotó: Földházi Árpád

A pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban és a csepeli Weiss Manfréd Szakgimnáziumban megrendezett első két rendezvényen a diákok játékos formában tudhattak meg többet az online kihívásokról és a tudatos internethasználatról. A DIP szakemberei látványos színpadi műsorokkal és interaktív standokkal hívták fel a fiatalok figyelmét a közösségi média és az adathalászat veszélyeire, az online tudatosságra, a személyes identitás védelmére és a technikai felkészültség fontosságára.

Fotó: Földházi Árpád

A program egy tanulságos film levetítésével kezdődött, amelyben egy tizenéves lányt, egy névtelen cyber-fanatikus zsarolja. A tinédzser a fenyegetések legrosszabbikát éli meg, amikor az illető betör a számítógépébe, és azzal zsarolja, ha nem teljesíti a kívánságát, akkor a privát képeit felteszi az internetre. A vetítést követően neves szakemberek segítségével, a film tanulságait feldolgozó levezető beszélgetés zajlott a diákok bevonásával.

Fotó: Földházi Árpád

A roadshow egyik fő attrakciója, a Magyarországon elsőként bemutatott látványos hacker performansz volt, ahol egy etikus hacker élőben feltöri áldozatának közösségi médiaprofilját. A bemutató arra hívja fel a figyelmet, hogy pár perc alatt egy rosszindulatú internetes bűnöző átveheti az irányítást online profilunk felett és ezáltal könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.

Fotó: Földházi Árpád

A színpadi programok mellett számos, a Digitális Immunerősítő Program által kifejlesztett online és offline aktivitás várta a diákokat, ahol kipróbálhatták magukat etikus hackerként, megmérhették digitális immunrendszerük erősségét egy speciális teszt segítségével, játékos formában megtapasztalhatták, hogy milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, illetve egy új fejlesztésnek köszönhetően egy online torpedó játékban a digitális védelmi lehetőségekről is tudomást szerezhettek. Az interaktív standok között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is képviseltette magát. A tervezés során a Digitális Immunerősítő Program szakemberei törekedtek arra, hogy az aktivitások online, a 21. századi technika segítségével történjen, ezért a játékok gyakran tabletek, illetve a diákok okoskészülékeivel vehették igénybe. A játékok és aktivitások legjobbjait értékes és hasznos ajándékokkal jutalmazták.

Fotó: Földházi Árpád

A Digitális Immunerősítő Program munkatársai gondoltak a pedagógusok és a szülőkre is, akik számára egy „Felnőttmegőrző” termet nyitottak, ahol neves szakemberek az internetbiztonsággal kapcsolatos előadásokat tartottak. A szakemberek által bemutatott témák között szerepel, a cyberbullying és az internetes bűncselekmények elleni védekezés lehetőségei, illetve az otthoni wifi beállítások és a különböző online kontroll alkalmazások használata is.

A roadshow-ról készült videót ITT tekinthetik meg.

A program folytatódik, várják azon középiskolák jelentkezését, amelyek tanítási időben helyet tudnak biztosítani egy egész napos interaktív roadshow-nak, a digitális védelem jegyében.

Fecske Gábor László
(Fényképek: Földházi Árpád)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!