Karácsony Gergely szerint a zuglói parkolás nem veszteséges

Az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje úgy véli, „bárki bármit hazudhat bármikor".

Karácsony Gergely az ATV reggeli műsorában kezdte a napját, ahol szóba került a zuglói parkolási botrány is. Karácsony a műsorvezető kérdésére elmondta, szerinte hazugság az az állítás, hogy Zuglóban veszteséges lenne a parkolás. – Jó, akkor tegyük hozzá, a zuglói parkolás nem veszteséges. Szerény nyereséget produkál, ami előbb utóbb be fogja hozni azt az egyszeri beruházási költséget, amit az elején meg kellett tennünk. Természetesen én felgyújthattam volna magamat a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén, hogy tiltakozzak a döntés ellen, de ezt a döntést mégiscsak a Fidesz-frakció erőltette rá erre a kerületre (…) – fakadt ki. 

A helyzet azonban úgy fest, hogy a 24.hu írta korábban a pontos számokról. A lap szerint a zuglói önkormányzat két éve közbeszerzést írt ki a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, és a becsült összegnél drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a munkával. Ráadásul a három indulóból kettőt (egyikük a becsült összegnél olcsóbb ajánlatot adott) kizártak a versenyből.

A Civilzugló Egyesület képviseletében a testületben ülő Várnai László által nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy az első, tört évben, 2017-ben csaknem 490 millió forintos mínuszt termelt a fizetős parkolás az önkormányzatnak, tavaly pedig további 250 milliós veszteséget. Ez lenne Karácsony Gergely szerint egy nyereséges üzlet? 

Az igazság Karácsony állításával szemben az, hogy a fővárosi kerületek közül egyedül Zuglóban veszteséges a parkolási rendszer működtetése. 

Karácsonynak egyébként ugyanebben a reggeli beszélgetésben volt egy még meglepőbb állítása: „A magyar politikában a valóság nem számít. Tehát ez egy másik bolygón játszódik. Bárki bármit hazudhat bármikor”. Ezek szerint ezt a tételt előszeretettel alkalmazza, különösen, amikor fővárosi ügyekről van szó. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre