Kereszteket gyújtottak fel egy indonéz temetőben

Április 6-án több mint egy tucat fa keresztet húztak ki a földből és gyújtottak fel az indonéziai Yogyakarta egyik keresztény temetőjében.

A temető gondnoka, Hari Yuniarto az Asia Newsnak elmondta, hogy mióta ő ott van, még nem látott ilyen vandalizmust. Yuniarto már tíz éve látja el a mricani keresztény temető gondnoki feladatait. A helyszínen az esetet követően rendőrségi helyszínelők nyomoztak.

Egyelőre nem tudni, ki lehetett az elkövető, aki ily módon megrongálta a sírok keresztjeit, melyek általában az elhunytak temetését követő ezer nap során szolgálnak fejfa keresztként.

Az egyik megkérdezett helyi lakos, Trianto apósának keresztje is eltűnt a rombolásban. Triantonak meggyőződése, hogy az elkövetők a yogyakartai keresztényeket akarták provokálni a tettükkel – írja az International Christian Concern.

Habár ez az incidens ebben a temetőben már régóta példa nélküli, a régióban sajnos nem új keletűek a hasonló jellegű atrocitások. Az elmúlt hónapokban a vallási intolerancia több arcát is megmutatta Yogyakartában, mely mostanra gyakorlatilag egy iszlamista szultanátussá vált Jáva szigetén.

Tavaly decemberben Purbayanban és Magelangban rongáltak meg sírokat, összesen majdnem húszat. Múlt héten egy katolikus festőt, Slamet Jumiartót családjával együtt üldözték el arról a helyről, ahová nemrég költöztek, lévén ők nem muszlimok.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Asia News

Iratkozzon fel hírlevelünkre