Balogh Levente: Magyarellenesség és közérdek

„Ha az egyik etnikum képviselője el akarta égetni a másik etnikum nemzeti jelképét, ezen a vidéken a lehető legkevesebb alkalommal torkollt a két nemzetiség képviselőinek közös, önfeledt ünneplésébe” - figyelmeztetett a kronika.ro oldalon megjelent vezércikkében Balogh Levente. A román ügyészség vonatkozó döntése felháborító.

A román ügyészség szerint bárki nyugodtan gyújtogathat magyar zászlókat, azzal nem érdemes foglalkozni, mivel nem számít közösség elleni izgatásnak. Így az ilyen ügyek felderítése nem közérdek – közli a kronika.ro portálon megjelent vezércikkében Balogh Levente. Mindezt annak kapcsán írja, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt feljelentést tett annak a fiatal román nőnek az ügyében, aki a közelmúltban megpróbálta felgyújtani az RMDSZ kolozsvári irodájának bejárata fölött lengő magyar zászlót. 

Az eljárást elutasító döntés indoklásában az ügyészség hihetetlen logikai bűvészmutatványokat mutat be – írja Balogh. Ezt példázva rámutat; azzal próbál érvelni, hogy egy magyar zászló felgyújtása – illetve az arra irányuló szándék – egy 50 ezer magyar által lakott városban azért nem tekinthető közösség elleni izgatásnak, mert az esetet legfeljebb ketten látták. Ettől kezdve tehát bárki megúszhat bármilyen uszítást, csupán arra kell odafigyelnie, hogy azt kettőnél több ember ne lássa – teszi hozzá.

A román ügyészség figyelmét a jelek szerint az is elkerülte, hogy az esetről felvétel készült, melyet feltöltöttek az internetre, ahol pedig kettőnél jóval több emberhez jutott el, nem kevés feszültséget szítva. Balogh Levente arra figyelmeztet: „ha az egyik etnikum képviselője el akarta égetni a másik etnikum nemzeti jelképét, ezen a vidéken a lehető legkevesebb alkalommal torkollt a két nemzetiség képviselőinek közös, önfeledt ünneplésébe, amely során vidáman italozva, szilaj zene hangjaira omlottak egymás karjaiba, és lapogatták egymás hátát. Annál többször tette még feszültebbé a magyarok és románok közötti viszonyt”. 

A szerző megállapítása szerint az ügyészség érvelése egyetlen dologra futott ki, mégpedig arra, hogy alátámassza, miért nem tekintik a román hatóságok a románokkal egyenrangúnak az őshonos magyar közösséget. 

S noha a román hatóságok részéről eddig sem tapasztalhattunk túlzott készséget a magyar sérelmek orvoslására, az ügyészség cinizmusa még számos előzmény ismeretében is vérlázító – szögezi le cikkében Balogh Levente. 

Az eredeti írás ide kattintva olvasható.

A cikkünket illusztráló kép az ominózus nagyváradi esetet rögzíti. Fotó: kronika.ro.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!