„A szeretet szabadítja fel a legnagyszerűbb energiákat”

Felnőttként óriási felelősségünk van abban, mit mondunk gyermekeinknek – hívja fel mindannyiunk figyelmét Silye Juli. Az alkotóművész, művészetterapeuta szerint szívből érdemes rajzolni, mert a szeretet szabadítja fel a legnagyszerűbb energiákat.

Az akadémiai képzésnek megvan a létjogosultsága ma is a művészeti technikák oktatásában, de már rengeteg tapasztalatunk van arról is, hogy ez a fajta képzés milyen ajtókat zár be, érzéseket fojt el, eltávolítva a fiatal művészt attól, hogy megtalálja egyéni hangját – mondta a Képmásnak Silye Juli. A sokoldalúan alkotó művészetterapeuta ezért klubot hozott létre, ahol más szempontok kerültek a középpontba. Szociális készségek fejlesztésével, szorongások oldásával és az ösztönös alkotókedv tartóssá tételével foglalkoznak. 

– El sem tudjuk képzelni felnőttként, egy-egy mondatunk milyen nagyon be tud „akadni” egy gyermeknél. Óriási felelősségünk van abban, mit mondunk neki – hívja fel figyelmünket. 

Saját munkásságával kapcsolatban a lapnak nyilatkozva elárulta, a technika minimális, a beletett munka azonban maximális, és éppen ettől a kontraszttól van a portréinak különleges energiája. „Mindenkinek van egy szerethető része, én erre irányítom a figyelmemet. Meggyőződésem, hogy az igazi szeretetből nő ki a teljes elfogadás, amire annyira vágyunk” – mondta Silye Juli, majd hozzátette, ezt igyekszik előhívni önmagából is az alkotó folyamat közben. „A szívemmel rajzolok” – fogalmazott. 

A művész által készített játékbabák a gyerekek lelkét keserítő nehézségeket segítenek áthidalni. Óvodai beszoktatásban segít az „anyababa”, a kisgyerek édesanyjáról készített figura, de hasonló babák segítenek feldolgozni a válást vagy a gyászt is, autista gyerekek számára pedig az „önbaba” lehet segédeszköz a fejlesztésben, kommunikációban.

A figyelemzavaros gyerekekkel (ADHD) kapcsolatban saját tapasztalataira alapozva arról beszélt; sokszor látja, hogy a környezet információk hiányában rossz következtetéseket von le, valójában pedig ez a vélt vagy valós nyomás okozza a legtöbb gondot. „Több humor, több elfogadás, több mozgás és több segítő szándék” – sorolja mindazt, amire igazából szükségük van ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak. 

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A kép forrása a Facebook, Silye Juli hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre