Azbej: A magyarság számára fontos templomot is megmentünk Mexikóban – S4C-exkluzív

Azbej Tristan is tagja volt Szijjártó Péter külügyminiszter által vezetett magyar delegációnak, amely az elmúlt napokban Mexikóban tárgyalt. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár személyesen tapasztalhatta meg a latin-amerikai országban a két évvel ezelőtti földrengés okozta károk hatásait, amelyek enyhítésében a magyar kormány példás támogatás biztosított a helyi keresztény közösségeknek. A Hungary Helps mexikói programjáról, a helyi keresztényüldözésről, illetve egy Mexikóvárosban található magyar templomról kérdeztük a londoni reptéren  átszállásra váró államtitkárt.

Az Open Doors jelentése szerint Mexikó a 39. helyen szerepel azon országok listáján, amelyekben a leginkább üldözik a keresztényeket. Mit tudhatunk erről pontosabban?

Ez természetesen igaz, viszont rögtön tisztázni kell, hogy Mexikó esetében nem állami szinten üldözik a keresztényeket, még csak nem is valamilyen ideológiai alapon szerveződő csoportok teszik ezt, hanem az országban nagyon erősen jelen lévő drogmaffia és szervezett bűnözői csoportok hajtanak végre támadásokat ellenük. Ennek több oka is van. Először is, a katolikus egyház papjai a bűnszervezetekben való részvétel ellen prédikálnak, a bűnözők pedig attól is tartanak, hogy az emberek gyónásai során sok információ szivároghat ki a drogkartellekről.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen bűncselekményeket, támadásokat követtek el a drogkartellek tagjai?

Az elmúlt két évtizedben több mint negyvenöt papot gyilkoltak meg kifejezetten azért, mert a krisztusi tanítást képviselték a nép körében, ami nem összeegyeztethető a drogmaffia és a szervezett bűnözői csoportok érdekeivel.

Mennyire érzékelhető a drogkartellek befolyása az emberek mindennapjaiban? Milyen hatással bírnak a katolikus és a kisebb keresztény egyházakra?

Nagyon szilárd keresztény, és azon belül katolikus kulturális alapja van a társadalomnak. A mexikóiakat az őket érő támadások nem rengetik meg, nem véletlenül van több tucat mártírja az egyháznak, akiket kifejezetten azért gyilkoltak meg, mert a krisztusi tanítást prédikálták. A mexikói nép keresztény elkötelezettségét csak megerősítik a bűnözők támadásai.

A déli nyitás politikájának jegyében Szijjártó Péter külügyminiszter is Mexikóban járt. Ezzel párhuzamosan elindult a Hungary Helps mexikói projektje. Miért szükséges ezt a programot Afrika és a Közel-Kelet után egy latin-amerikai országba is elvinni?

Valóban, a keddi napon Szijjártó Péter külügyminiszter úr és Alejandra Fausto kulturális miniszter asszony egy egyezményt írtak alá a 2017-es mexikói földrengésben megsérült templomok felújításáról. A Hungary Helps program keretében kétmilliárd forinttal fogjuk támogatni két templom és más vallási műemlék épület újjáépítését.

A templom újjáépítés egyezmény aláírása után készül magyar-mexikói diplomáciai csoportkép

Sokan abból a félreértésből indulnak ki, hogy a Hungary Helps Program kizárólagosan az üldözött keresztényeket támogatja.

Számukra ez meglepetés lehet. Ezért egyrészt az kell tisztázni, hogy a Hungary Helps Program Magyarország humanitárius programja és azon belül jelentenek kiemelt támogatott csoportot az üldözött keresztények.

Mellettük más, keresztény és nem keresztény közösségeket is támogatunk, akik szükséget szenvednek, vagy bajba jutottak.

Mexikóban egy keresztény közösség került nehéz helyzetbe, amikor 2017 szeptemberében nagyon súlyos földrengés pusztított az ország két tartományában. Ez a földrengés Mexikóvárosban és a környező településeken hatalmas károkat okozott, és ami még ennél is szomorúbb, több mint háromszáz ember meghalt a katasztrófában. 

Pontosan milyen keresztény intézményeket fognak újjáépíteni a magyar támogatásból?

Tepoztlán nevű település elveszítette 16. századi templomát és kolostorát. Mexikói látogatásunk során elmondták nekünk, hogy az embereknek annyira fontosak ezek a vallási épületek, hogy volt olyan falu, ahol a földrengést követően először a templomot kezdték el helyreállítani és csak utána a lakóépületeket.

2017-es földrengés pusztításának nyomai még mindig láthatók Tepoztlán városban

Mexikóban a keresztény intézmények nem csak a vallási, hanem a társadalmi és közösségi életnek is fontos központjait jelentik.

Ezért kérték tőlünk, hogy a hatalmas kárt követően, ami emberi életben, gazdasági és kulturális értelemben keletkezett, járuljunk hozzá, hogy legalább a közösségi, vallási, kulturális kincs megmentésében sikert érjenek el.

A másik keresztény intézmény Mexikóvárosban található, a magyarság számára fontos templom. Ez a 20. század elején épült, de az 1956-os forradalom és szabadságharc után Mexikóba menekült magyarok és a diaszpórában élő honfitársaink temploma lett, benne mindenhol magyar szentek ábrázolásai láthatók.

Mexikóváros Jézus Szíve templomában található a Szent István királyt és Szűz Máriát ábrázoló vitrázs.

Megható volt látni a Mexikóváros központjában lévő Jézus Szíve templomban a fő vitrázson azt a jelenetet, amin Szent István királyunk felajánlja a Szent Koronát Szűz Máriának.

Ez a templom statikai károkat szenvedett. Azért kérték a támogatásunkat, hogy megmaradjon, és ne érje nagyobb kár.

Mexikóváros központjában található Jézus Szíve templom

Hogyan hat ez támogatás a magyar-mexikói kapcsolatokra?

Az elsődleges szempontunk, hogy segítsünk bajba jutott közösségeknek és a szolidaritás jegyében támogassuk az ottani keresztény közösségeket. Ráadásul úgy, hogy az egyik templomnak magyar vonatkozása is van. Ez tipikusan az a program, ami hasznára válik a magyar szereplőknek, ugyanis a kulturális kapcsolatok erősítésén kívül, a rekonstrukció a Budapesti Műszaki Egyetem és Latin-Amerika egyik legnevesebb egyeteme, az UNAM együttműködésével jön létre. Az újjáépítések során magyar cégek magyar találmányokat fognak alkalmazni, például a három dimenziós scannelés területén.

Tepoztlán település 16. századi temploma hatalmas károkat szenvedett a másfél évvel ezelőtti földrengésben

A szolidaritás mellett a magyar tudományos és egyetemi kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul a program, illetve magyar cégeknek is segít, hogy megjelenjenek a mexikói piacon.

Milyen kapcsolatokkal gazdagodott a magyar diplomácia az utazásnak köszönhetően?

Szijjártó Péter külügyminiszter úr delegációjának tagjaként találkoztam több miniszterrel, köztük a kulturális tárca vezetőjével, aki az egyezmény aláírása után elmondta, hogy a két évvel ezelőtti földrengés hatalmas csapásként érte Mexikót.

A miniszter asszony kiemelte, hogy ezt a nagylelkű adományt és segítséget a mexikói nép sosem fogja elfelejteni Magyarországnak.

Ez egy nagyon megható pillanat volt. Ezen kívül találkoztunk Carlos Aguiar Retes-szel, Mexikóváros bíborosával, aki

Magyarország szerepét méltatta Európa keresztény karakterének megőrzésében és megmentésében. A bíboros úr osztotta azt a nézetet, hogy az európai kontinens jövője a kereszténység megőrzésén alapul.

 

Kassab Adonis

képek: Azbej Tristan Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre