„A mi hazánk a magyar irodalom”

A címadó idézet Háy János József Attila-díjas író, költő tollából származik, aki ezzel az egy mondattal kifejezte mindazt, amiért ma, a magyar költészet napján különösen hálásnak kell lennünk: az anyanyelvünkért.

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ezen a napon országszerte és határon túl is különböző eseményekkel ragadják meg mind József Attila kiemelkedő életművét, mind a magyar klasszikus és kortárs költészetet.

„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan
őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”
 /József Attila/

József Attila a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Bár mindössze harminckét évet élt, életműve halhatatlan a magyar irodalom számára. Életét végigkísérte a kegyetlenség: a lemondás, a szegénység, az árvaság már gyerekkorában is társai voltak. Felnőttként a meg nem értéssel való szembesülés és magánéleti válságai nehezítették tovább helyzetét, míg harminckét évesen – valószínűleg – öngyilkosságot követett el. Halála körül sok az ellentmondás, máig nem lehet pontosan tudni, hogy a vonatbaleset valóban baleset volt, vagy önszántából vetett véget életének.

József Attila szobra a Duna-parton, Marton László alkotása

Létét és a költészetre tett hatását Hegedűs Géza, háromszoros József Attila-díjas magyar író így fogalmazta meg:

„Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik.”

Programok országszerte

Mint minden évben, idén is színes programkínálattal találkozhatunk, nem csak a fővárosban, hanem vidéken, határon túl is. Budapest idén is e jeles nap „központja”, több tucat esemény közül válogathatnak a magyar költészet iránt érdeklődők. A leglátványosabb megmozdulás idén kora délután, 14:00 órakor az Akvárium Klub és a Julius Meinl közreműködésében valósul meg a „Szállj költemény, szólj költemény mindenkihez külön, különeseményen. Több száz piros lufit osztanak szét délután az Akváriumban, rajtuk egy-egy verssel. 

A Személyesen a költ(Ő) versmaraton keretei között Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át, délelőtt 10 órától este 10 óráig a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán és a Kossuth Rádióban bemutatják a kortárs költészet legszebb alkotásait. Az irodalom visszavág esti rendezvényen a magyar irodalmi esélyegyenlőséget taglalja, míg a Hadik Irodalmi Szalon Különkiadás keretei között Juhász Anna, a Szalon alapítója és háziasszonya kötődésről és irodalmi kapcsolódásokról beszélget vendégeivel

A jeles nap alkalmából idén a Fészek rekordkísérlettel készül: az Ugorj be egy versre! esemény során Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke az egyesület művészeivel és a csatlakozó sztárokkal több mint 24 órás folyamatos versmondásba kezd: a rekordkísérlet április 11-én 10:00 órakor indul és április 12-én 10:00 óra után zárul. 

A Vígszínház társulata április 14-én, vasárnap hagyományához híven idén is megünnepli magyar költészet napját. Az Ady 100 előadás során a színház művészei Ady Endre halálának 100. évfordulóján versekkel és dalokkal emlékeznek meg a költőről. 

Vers mindenkinek

„A költészet nagyon durva. 📖🚨 Senki, mondom, senki sem gondolta, hogy egy rendőr ezt a #Belga-számot valaha elszavalja… pedig de.” Ezzel a szöveggel jelent meg egy videó a Magyar Rendőrség Twitter-oldalán, melyben egyik kollégájuk a Bëlga magyar együttes Rendőrmunka című számát szavalja el bebizonyítva, hogy a költészet tényleg mindenkié. 

Reflektorfényben a líra

Erdély-szerte irodalmi estekkel, színházi eseményekkel ünneplik a Magyar Költészet Napját; Márai Sándor, Ady Endre, Kányádi Sándor életműve, valamint a líra egésze előtt tisztelegnek. A Balassi Intézet bukaresti központjának közlése szerint az intézet székhelyén, illetve a Bukaresti Egyetem bölcsészkarán és az európai tanulmányok karán ragasztósávos jegyzettömbíveket helyeznek el, amelyek magyar költők verseit tartalmazzák román, angol és magyar nyelven.

József Attila Születésnapomra című versének kézirata

A magyar költészet napja Márai Sándor születésnapja is egyben, 2019-ben pedig a költő, író halálának 30. évfordulójára emlékezünk. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház különleges felolvasószínházi kísérletre hívja a verskedvelőket. A Márai Sándor műveit feldolgozó előadást három különböző város három különböző színháza és három különböző társulat közreműködésében láthatja a közönség, hiszen a Szugyiczky István ötlete alapján születő produkciót Szatmárnémetiben, Csíkszeredán és Temesváron egyszerre adják elő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre