Juhász Hajnalka: Közös feladat felhívni a figyelmet az üldözött keresztényekre

Valamennyiünk feladata, politikusoké, kutatóké, tudósoké, hogy felhívjuk a nemzetközi figyelmet arra, hogy a 21. században az üldözött keresztények váltak a legkiszolgáltatottabb vallási kisebbségekké a Közel-Keleten, valamint Afrikában - jelentette ki Juhász Hajnalka miniszteri biztos kedden az MTI-nek telefonon adott interjújában.

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ez a fajta tudatosság és gondolkodásmód teret nyerjen a közmédiában, a tudományban és a politikában. 

Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztos Londonban a Danube Institute (Duna Intézet), az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság és a londoni magyar nagykövetség szervezésében rendezett konferencián vett részt, amelynek kiemelt témája volt a nyugati kormányok viszonya a láthatatlan áldozatokhoz, különös tekintettel a vallási áldozatokra.

Juhász Hajnalka szerint a panelbeszélgetésen visszatérő téma volt, hogy a nyugati média, a nyugati kultúra érzéketlen a vallási identitásuk miatt kiszolgáltatott emberek iránt.

Kiemelte: a rendezvényen kifejezetten az üldöztetett keresztények kérdésköréről volt szó, s olyan neves előadókkal folyt eszme-, és tapasztalatcsere, mint Lord Alton, a Chance for Childhood gyermekeket segítő szervezet alapítója, illetve Lord Griffiths, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök egykori különleges tanácsadója.

Juhász Hajnalka a beszélgetésen elhangzottakat összegezve elmondta: a magyar kormány által létrehozott Hungary Helps kezdeményezés valóban egyedülálló az európai uniós tagállamok között, hiszen a magyar kormány olyan koncepciót alakított ki a program kapcsán, amelynek keretében az üldözött keresztény közösségek egyházi vezetőivel veszi fel a kapcsolatot. Ebben áll egyedülálló hatékonysága is, amit a konferencia résztvevő elismertek.

Juhász Hajnalka hozzáfűzte: több nemzetközi szervezetben is tartott előadást az üldözött keresztények megsegítésének kérdéséről, s azt tapasztalta, hogy a magyar kormány ezzel kapcsolatos munkáját és eredményeit a világ számos országában elismerik, így az Egyesült Királyságban is.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre