Az iraki milíciák továbbra is terrorizálják a moszuli keresztényeket

A Ninive-fennsíkon jelen lévő iraki milíciák, kihasználva a központi kormány gyengeségét, keresztények ingatlanjait és földjeit sajátítják ki.

Mindennapos atrocitásnak vannak kitéve az otthonaikba visszatérő ninivei keresztények. Az Iszlám Állam elűzését követően, a főként keresztények lakta területeken síita fegyveres csoportok tagjai garázdálkodnak. A központi kormány gyengesége miatt szinte bármint megtehetnek.

Kilenc hónapnyi ostrom után az iraki erők 2017 júliusában bejelentették Moszul város és a Ninive-fennsík felszabadítását. A főként Irán által támogatott, iraki síitákból verbuválódott Hasd Al-Shaabi és a vele szövetséges milíciák oszlopos tagjai voltak a szövetséges erőknek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadjáratban. A dzsihadisták legyőzése után a milíciák kapták meg a térség felett ellenőrzés jogát, amivel az első napok óta visszaélnek.

A helyi vallási és politikai vezetők szerint a három év üldöztetés után hazatérő keresztényeknek újra menekülniük kell, mivel hiányos a közbiztonság, a rendvédelmi feladatokat pedig olyan fegyveres csoportok tagjai gyakorolják, akik visszaélnek hatalmukkal.

A fegyveres milíciák keresztény üzletek, lakások és mezőgazdasági földek százait kobozták el és alakították át fegyverraktáraknak vagy a fegyveresek szálláshelyeivé.

Az ellenőrző pontokon álló fegyveresek csak pénzért engedik tovább az otthonaikba hazatérő vagy épp elutazó keresztényeket. A módosabbaktól havi sarcot zsarolnak ki – írta a masralarabia.com.

A linga.org közel-keleti keresztényekkel foglalkozó hírportál arab nyelvű oldala szerint az elmúlt másfél évben több ezer, főleg dél-iraki síitát telepítettek át a Ninive-fennsíkra, hogy megváltoztassák a demográfiai arányokat. A korábban kisebbségben, a keresztények oltalma alatt élő perzsa származású shabakok szintén hasonló módon viselkednek.

A síita milíciák ellenőrzik Moszult, valamint további  városokat a kisebb falvakat. Az iráni támogatottságú Hasd Al-Shaabi gerincét képező 30. ezred főként Bartella városba telepíti a síita családokat, elüldözve az őshonos keresztényeket – közölte az Alkhaleej Online.

Szaddám Huszein rendszerének megdöntése előtt több mint másfél millió keresztény élt Irakban. Az elmúlt tizenhat háborús évnek köszönhetően számuk 250 ezerre süllyedt. A keresztények többsége még mindig menekülttáborban, vagy az otthonaitól távol, albérletben él. A közbiztonság hiányában nem mernek hazatérni és félő, hogy már nem is fognak. Ha a maradék iraki keresztény is a emigrálást választja, akkor pár éven belül végleg eltűnhet Irakból a kétezer éves múlttal rendelkező szír, káld és asszír keresztény közösség.

Kassab Adonis

kép: Basnews

Iratkozzon fel hírlevelünkre!