Bővül a magyar-horvát védelmi együttműködés

A Magyarország és Horvátország között védelmi együttműködés bővítéséről egyeztetett a két ország védelmi minisztere.

A résztvevők két dokumentumot írtak alá. Egy légtérrendészeti kormányközi megállapodást, valamint egy közép-európai többnemzeti hadosztály létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot. Benkő Tibor és Damir Krsticevic is hangsúlyozta, hogy a két ország közötti védelmi együttműködés kiváló. Mindketten kitértek arra is, hogy találkozásaik rendszeresek, legutóbb hat hónappal ezelőtt egyeztettek Horvátországban. Damir Krsticevic egyébként ismét meghívta Benkő Tibort, hogy a következő év első felében ismét tegyen látogatást Horvátországban.

Benkő Tibor azt mondta, hogy csak az elmúlt fél évben négy megállapodást írtak alá Horvátországgal, amelyek mentén folytatni kívánják az együttműködést. Úgy fogalmazott, hogy közösek a feladatok, közösek a célkitűzések, az európai népek biztonságáért közösen kell, hogy feleljenek. Kiemelte, hogy a kormányközi megállapodások nemcsak Magyarországnak és Horvátországnak jók, hanem erősítik a NATO képességet is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is.

A magyar honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a két ország közötti védelmi együttműködés keretében érintették a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot is. A politikus gratulált horvát kollégájának ahhoz, hogy elérték az 1,7 százalékos védelmi költségvetési szintet. Damir Krsticevic arról is beszélt, hogy a két aláírt dokumentum közül a légtérrendészeti kormányközi megállapodás célja, a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék, rugalmasan tudjanak igazodni a feladatok megoldásához. Ez a megállapodás lehetőséget biztosít, hogy diplomáciai külön engedély, illetve a kormányok engedélye nélkül segíthessék egymás légterének védelmét.

A két tárcavezető az április 25-én kezdődő és június 10-ig tartó, 12 partnerország részvételével Magyarországon tartandó nemzetközi hadgyakorlatról is egyeztetett. Kérdésre válaszolva Damir Krsticevic azt mondta, hogy Európa jelentős migrációs kihívással néz szembe. Ez szerinte mindenekelőtt biztonságpolitikai ügy, de humanitárius kérdés is. Horvátországnak van a leghosszabb határa, ezért is fontos valamennyi országgal való együttműködés.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!