Bese Gergő: Meg kell szólítani a Z-generációt is!

A második Magyar Mladifestre készül az ifjúsági fesztivált megálmodó - és főszervezőként lelkesen dolgozó - Bese Gergő. A katolikus pap szerint szükség van a fiatalok lelkének gondozására, ehhez pedig szövetségre van szükség a sajtó és az egyház között. A Mladifest idén is kiemelt figyelmet szentel az üldözött keresztények ügyének. Interjúnk.

Már tavaly, az első hazai Mladifesten is fontos részét képezte a programoknak az üldözött keresztényekkel való közösségvállalás. Az idei évben még inkább előtérbe kerül a témakör. Milyen konkrétumokat tudhatunk erről?

A Máriabesnyői Mladifest már a tavalyi esztendőben is széles teret biztosított az üldözött keresztény közösségek bemutatására. Azbej Tristan államtitkár úr nyitotta meg a találkozót, tanúságtételt hallhattunk egy fiataltól, aki hazánkban tanul és a szülőföldjén zajló szörnyűségeket mutatta be. Roll–up kiállítást láthattak az érdeklődők a különböző országok keresztényeinek helyzetéről, kopt esperes beszélt az egyiptomi közösség jelenéről. A fiatalok visszajelzése nagyon pozitív volt, ezért is gondoltunk arra, hogy hasonló mértékben engedünk teret a témának idén is.

Meghívott vendégként Azbej Tristan köszönti a fiatalokat, ismételten rendezünk roll-up kiállítást is. Érkezik hozzánk egy fiatal testvérünk, aki üldözött közösségből származik és a magyar kormány ösztöndíjprogramjának köszönhetően tanul most hazánkban, hogy aztán az itt megszerzett tudást otthon kamatoztathassa. Beszélni fog a hazájában zajló üldözésekről – nagyon tanulságos lesz. A civil faluban pedig önálló sátorral jelenik meg az S4C.News tematikus hírportál.

A fesztivál egy izgalmas színfoltja a Civil Falu. Miért fontos ez a kísérőprogram?

Szükségét érzem annak, hogy a fiatalok megismerkedjenek olyan szervezetekkel, közösségekkel, amelyek munkájukkal, hivatásukkal gazdagítják az egyházat és szolgálják a társadalmat. Ezek a szervezetek nagyon komoly értéket jelenítenek meg a mindennapokban és rendkívül fontos missziókat teljesítenek. A Civil Falu lehetőséget biztosít a bemutatkozásra, beszélgetésekre és persze arra is, hogy az év többi napjára is találjon az érdeklődő hasonló lelki és közösségi élményt, mint amit a fesztivál nyújt abban a két és fél napban.

Milyen szervezetekkel találkozhatunk majd a civil sátrakban?

A lista folyamatosan bővül! Jelen lesz a MÉCS családközösség, a Karitász, a cserkészek, a CitizenGo csapata, az ALFA Szövetség, a Kelet – Európai Fiatalokért Egyesület, a Vedd Együtt és még sokan mások.

Idén az S4C.News is megjelenik a fesztivál médiatámogatói között, amire kifejezetten büszkék vagyunk. Érezhetően nagyobb médiafigyelem kíséri a rendezvény előkészületeit, ami – feltételezzük – Önöknek is büszkeséget jelent…

Természetesen örülünk annak, ha egyre több felületet kapunk a bemutatkozásra és arra, hogy ezt a fajta missziót, amit a fiatalok között végzünk, minél több emberhez eljuttassuk. Nehéz megtalálni a Z-generációhoz a csatornát, de próbálkozunk vele. Az S4C.News támogatása azt mutatja, hogy másoknak is fontos a fiatalok lelki állapotának javítása, gondozása. Remélem, a közös munkánknak ez csak a kezdete!

Mi a 2019-es Mladifest fő célkitűzése?

Ismertté válni a magyar egyházban. Jó lenne felkerülni a katolikus ifjúsági programok palettájára. Szeretnénk megszólítani a határon túl élő katolikus fiatalokat is, melyhez nagy segítséget nyújt a Rákóczi Szövetség pályázata is, akik segítik a határon túlról érkező fiatalok útiköltségének mérséklését. Külföldről érkező énekesek, érdeklődők fogadását is célul tűztük ki. Idén Lengyelországból is érkeznek a fesztiválra. Nagy öröm számunkra azonban az, hogy Libanonból a Sancta Maria Choir ismételten nagy létszámmal érkezik, mintegy harminchat tagjuk segíti a találkozó sikerét. Az ő szolgálatuk tavaly is csodálatos volt és idén is hasonlóra számíthatunk!

https://s4c.news/2018/07/23/igy-dicsoitett-a-libanoni-kereszteny-korus-a-magyar-mladifesten/

Fotó: Simon Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre