Magyar siker: 680 egyetem hallgatóit utasította maga mögé az ELTE csapata

A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében ért el első helyezést a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) joghallgatóinak csapata. A hallgatókat Kajtár Gábor, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa készítette fel.

Az 1960 óta minden évben Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a világban a nemzetközi jogot hallgató diákok számára a legnagyobb múltú és legnagyobb szabású nemzetközi megmérettetés. A szombaton véget ért versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatót utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King’s College.

A 20. század amerikai diplomatájáról és jogászáról, Philip C. Jessupról elnevezett versenyben a diákoknak nemzetközi bíróság előtt zajló per szimulációja során kell perbeszédet mondaniuk ügyvédként, mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. De nem “csak” perbeszédet prezentálnak, hanem előtte kutatómunkáról számolnak be, beadványokat terjesztenek elő, írásbeli és szóbeli vázlatot készítenek a perbeszédekről, emlékeztetőket írnak.

Az egyetemisták munkáját tekintélyes jogászokból álló bizottság bírálja el.

 „Az Eötvös Loránd Egyetem 2019 világbajnoka” – tette közzé honlapján gratulációját a jogászversenyt rendező szervezet, a nemzetközi joghallgatók szövetsége (angol rövidítéssel: ILSA).

Forrás: MTI Fotó: facebook.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre