Jelentés támasztja alá, szükséges az MTA gyökeres átalakítása

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek átalakítását alátámasztja az akadémia átvilágításáról készült jelentés is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében hangsúlyozta, a kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok ne eredmény nélkül tűnjenek el, hanem a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban hasznosuljanak.

A tárca kitért arra, az MTA átvilágításával megbízott bizottság által összeállított jelentésre, amelynek feladata az volt, hogy megállapításaival és ajánlásaival segítse az ITM és az MTA közös munkáját az új kutatóintézeti struktúra hatékonyabb működésének kialakításában. Négy hónapig több mint 60 szakértő dolgozott a most elkészült jelentésen, köztük a tárca és az akadémia által delegált tagok, továbbá független szakértők.

A szaktárca közleménye szerint a dokumentum számos eredményre és értékre hívja fel a figyelmet, több fejlesztési és átalakítási javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogyan lehetne eredményesebb és hatékonyabb a kutatóintézetek jövőbeni tevékenysége. Mint írják, a jelentés szerint gyökeresen meg kell változnia a fenntartói struktúrának és a finanszírozás alapelveinek, a kutatóintézetek szintjén pedig nagyon sok helyen teljesítménynövelésre van szükség, amelyek alapjait az előbbi két intézkedés garantálja.

A javaslatok kiterjednek a többi között az ipari kapcsolatok fejlesztésének fontosságára, a kutatási eredmények gazdasági és társadalmi hasznosságára, az intenzívebb bekapcsolódás jelentőségére a kutatói utánpótlásban, valamint a 2012-ben létrehozott kutatóközpontok újragondolásának lehetőségeire. Kiemelték: mindez megegyezik azzal a szándékkal, amelyet a minisztérium az MTA kutatóintézet-hálózat átalakításának ügyében képvisel.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a jelentésben foglaltak nem a jelenlegi átalakítási folyamatra vonatkoznak, hanem az új struktúrában, a működtetéskor lesz szerepük. A jelenlegi tárgyalásokon az ITM és az MTA által március 7-én aláírt szándéknyilatkozat az irányadó. Ennek értelmében a kutatóintézet-hálózat az új szerkezet kialakításakor egyben marad, az esetleges belső változtatásokról az új irányító testület dönt. Így a most összeállított jelentésben foglaltakról és annak végrehajtásáról is annak a testületnek lesz joga nyilatkozni – áll a kommünikében.

Forrás: MTI Fotó: MTVA/Jászai Csaba 

Iratkozzon fel hírlevelünkre