Forró a helyzet Izraelben

Még tegnap azt ígérte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, hogy ha az előrehozott választások után is folytathatja a kormányzást, akkor annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket. Ami elég erős mondat a Golán-fennsík körül kialakult vita után, bár szemmel láthatólag Donald Trump amerikai elnök támogatása felbátorította Netanjahu-t.

„Ki mondta, hogy nem tesszük meg? Folyamatban van, és szó van róla. (…) Ha azt kérdezi, hogy megtesszük-e a következő lépést, akkor a válaszom igen. Ki fogom terjeszteni Izrael szuverenitását, és nem fogok különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között.”

Ezt Netanjahu a 12-es csatornának adott interjúban ecsetelte és úgy tűnik okkal.  A Reuters hírügynökség szerint ugyanis ismét Netanjahu alakíthat kormányt. Ezúttal kisebb, szélsőjobboldali pártokkal verseng a voksokért, és azoknak a szavazóknak igyekszik kedvezni, akik ellenzik, hogy Izrael területeket adjon át a palesztinoknak. A ciszjordániai telepek annektálása ugyanakkor visszavetheti a békefolyamatot, és feldühítheti az arab országokat.

Bár a Palesztinok tiltakoznak, nem várt vállveregetést kapott Netanjahu.

Omán külügyminisztere ugyanis tegnap felszólította az arab államokat, hogy igyekezzenek eloszlatni Izrael egzisztenciális félelmét. Juszuf bin Alavi bin Abdullah, egy Jordániában rendezett világgazdasági konferencián fejtette ki, hogy Izrael a nemzetközi közösség politikai, gazdasági és katonai támogatását élvezi, ennek ellenére nem arab államként a régióban nem érzi magát biztonságban.

„Úgy vélem, nekünk araboknak képesnek kell lennünk ezzel a kérdéssel foglalkozni, s erőfeszítéseket tennünk, hogy eloszlassuk ezeket a félelmeket.”

Ehhez képest Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője teljesen más hangot ütött meg Netanjahu választási ígéretére.

„A tényeket semmilyen intézkedés vagy nyilatkozat nem másítja meg. A telepek illegálisak, és el lesznek távolítva.”

Ami tény, hogy jelenleg Ciszjordániában körülbelül 400 ezer zsidó telepes él. A telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

 

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre