EP-választási aláírásgyűjtés: számok, szabályok, határidők

Megkezdődött az európai parlamenti választásokra vonatkozó aláírásgyűjtés. Eddig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 24 pártot vett nyilvántartásba.

Ahogy arról már mi is írtunk, szombattól kaphatják meg a pártok a Nemzeti Választási Irodától az ajánlóíveket a május 26-ai európai parlamenti választáson való induláshoz. Eddig mintegy 80 ezer ajánlóívet nyomtattak ki. A pártok április 23-án 16 óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és eddig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

A választás menete

E választás egyfordulós listás szavazás, amelyre 5 évente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta. Az EP-választás során az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Listát az a párt állíthat, amelyik 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. Az Európai Unió jogi aktusában meghatározott számú – a jelen szabályok szerint 21 – mandátumot osztanak ki a legalább 5 százalékot elért pártlisták között a leadott szavazatok arányában.

Az egyes listákról a jelöltek a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Az Európai Parlamentbe került képviselők képviselőcsoportokba (frakciókba) tömörülnek, vagy függetlenek maradnak. Képviselőcsoport alapításának feltétele legalább 25 tag legalább 7 különböző országból.

Ki szavazhat?

A választáson részt vehet minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben jelzi ilyetén szándékát. Ő ekkor a magyar pártokra szavaz. Magyar állampolgárok hasonló módon vehetnek részt más országok EP-választásán, vagyis akkor a másik EU-ország pártjaira szavaznak.

A választópolgár több listát is ajánlhat, de egy listát csak egyszer. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása. A pártoknak figyelniük kell arra, hogy az ajánlást gyűjtő pontosan adja meg az adatait, mert amennyiben azok hibásak (például elírja a személyi azonosítóját) az ajánlóíven szereplő összes ajánlás érvénytelen.

A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként ezer forint bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Amennyiben az ajánlások véglegesítésekor nincs meg a húszezer aláírás, úgy arra a pártra nem szavazhatunk a május 26-i EP-választáson.

(Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre