Hernády Zsolt: Taigetosztól New Yorkig

Nem az abortusz korlátlan lehetősége, hanem életet adni valakinek –z az igazi szabadság!

Általános és teljes tévhit, hogy az ókori Spárta népe ledobta a Taigetoszról azokat a gyerekeket, akik sérülésekkel, vagy fogyatékkal születtek volna – oszlat ködöt a Ficsak blogon Hernády Zsolt. Ezzel szemben a spártai családok, ha valamilyen okból kifolyólag nem akarták megtartani gyermeküket, előbb a vének tanácsához fordultak, majd ha e testület helyben hagyta döntésüket, kitették a gyermeket a Taigetoszra (tehát nem ledobták). Kevés újszülött számára jelentette azonban ez a halált, hiszen itt gyermektelen párok és bárki más is, magához vehette őket – mutat rá a történész.

Ugorva „néhány” évszázadot, hozzáteszi: ha azonban a XXI. században abortusz helyett örökbeadást mer ajánlani valaki egy édesanya számára, azt megkövezik. Miközben az abortusz óriási üzlet lett a világban, a krízishelyzetben lévőket alig vagy sehogy sem támogatják – írja.

Hernády felidézi New York állam közelmúltbéli döntését, melynek értelmében a születésig lehetővé tették az abortuszt, könnyen csavarható gumiszabállyal bolondítva a törvényt. Kötelezővé tették az egészségbiztosítóknak, hogy finanszírozzák a művi magzatelhajtást, közben az abortuszt – a büntetőjogból kivéve – csupán közegészségügyi kérdéssé tették. 

Miközben ünnepelték a nők önrendelkezési jogát, a kiszolgáltatott, önmagát védeni képtelen magzat jogairól mélyen hallgattak.

„Egy gyermekét elvetető anya se nem szabad, se nem örülhet semminek valójában”, ellenben pontosan a gyermek vállalásával lelhetünk valóságos örömre – hívja fel a figyelmünket Hernády Zsolt.  Hozzáteszi; „a születés melletti döntés szól valójában az élet szabadságáról, nem a halál kötelékéről. S nem szánalmas jogi védelemről, hanem a szeretetről.”

Írása teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre