Azbej Tristan: Kötelességünk segíteni a hozzánk közel állókat

Azbej Tristan a Hír TV műsorában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány felelősséggel tartozik saját nemzete, közössége, valamint az emberiség iránt is. Ugyanakkor fontos, hogy - keresztény nemzet lévén - a segítséget eljuttassuk oda is, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A Hungary Helps program annak a célnak tesz eleget, ami a válságövezetekben élő keresztény és nem keresztény közösségeknek nyújt segítséget egyaránt. 

Az államtitkár hozzátette: vannak olyan nyugati országok, amelyek a munkaerő hiányából fakadó gazdasági növekedésének lassulását a migrációval szeretnék orvosolni. Ezzel viszont azt érik el, hogy a fiatal munkaképes réteg elvándorol azokból az országokból, ahol szükség volna rájuk annak újjáépítésére – mindezt humanitárius segítségnyújtás címén. 

Azbej Tristan beszélt arról is, hogy Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita érsek magyarországi látogatása során elmondta azt, hogy amit az ISIS nem tudott véghez vinni, azt – még ha jó szándékkal is – elvégzik olyan migrációt támogató szervezetek, amelyek segítik az elvándorlást. 

Ezzel megpecsételik azoknak a keresztény közösségeknek a sorsát is, amelyek őshonosak a térségben.

A műsorban Csókay András idegsebész hozzátette, hogy Afrikában az állami egészségügy nem biztosít ingyenes ellátást. Emellett egész Afrikában összesen 488 idegsebész van, több, mint egymilliárd emberre. Ez – tette hozzá –  indította őt is arra, hogy elindítsák a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt, és az afrikai missziót. 

“Csepp a tengerben, de a tenger mégis cseppekből áll. Az első alkalommal megoperáltunk nyolc beteget, aztán húszat és azt követően még többet. Az egész rá van bízva a Szentlélek munkájára”

– mondta el Csókay András. 

Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője kitért a professzionális segítség szerepére. 

“A modern segítségnyújtás központi kérdése az, hogy milyen módon lehet úgy segíteni, hogy az helyi szinten maximálisan a segítséget kapó fél igényeire koncentráljon. Másrészről a segítséget nyújtó államnak is természetes igénye, hogy megvalósuljanak azok a nemzeti érdekek, ahonnan támogatás érkezik” – tette hozzá Solymári Dániel. 

 

A teljes beszélgetés:

 

Forrás: Hír TV/YouTube

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre