Korrekt családvédelem

Most hétvégén tartják Veronában a Családok 13. Világkongresszusát, ahol a tanácskozás középpontjában a családok védelme áll. A kongresszust két évvel ezelőtt Magyarország rendezte meg, az akkori konferencia jelmondata ez volt: „Legyenek újra erősek a családok!” Akkor Orbán Viktor úgy fogalmazott, „a magyar kormány jövőképének középpontjában a család áll, mert az erős családok erős és versenyképes társadalmat, gazdaságot, erős és versenyképes Magyarországot és Európát hoznak létre”.

A mostani rendezvényen az olasz családügyi miniszter meghívására Novák Katalin államtitkár mutatja be az egyre bővülő hazai családpolitika újdonságait, így a családvédelmi akcióterv intézkedéseit is. Megmutatjuk a világnak, hogy Magyarországon nemcsak beszélünk a családok védelméről, hanem folyamatosan teszünk is érte, és ennek a legfrissebb bizonyítéka a júliusban induló hét pontos családvédelmi akcióterv megvalósítása.

Tapasztalható, hogy a korábbi és a most bejelentett komoly intézkedések hatására változik a közbeszéd és a társadalmi szemlélet is. Ma már számos családbarát kezdeményezéssel találkozunk a mindennapi életben nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is. A családok támogatásának egyik legnagyobb eredménye éppen az, hogy az anyagi segítség mellett pozitívan befolyásolja a családbarát szemlélet elterjedését is.

Még mindig sokan vannak ugyan , akik sértőnek érzik, ha valaki kiáll a család-és életvédelem, a házasság vagy a hagyományos családi értékek képviselete mellett, de a magyarok többségéről – ahogy ezt számos kutatás is bizonyítja –mégiscsak elmondható, hogy család-, házasság- és gyermekbarát módon gondolkozik. Ha pedig ez így van, akkor miért ne lehetne erről nyíltan beszélni? Miért kellene pironkodnia annak, aki hisz ezekben az értékekben csak azért, mert vannak néhányan, akik ettől rosszul érzik magukat?

A család védelméről beszélni tehát nemcsak „píszí”, hanem a kötelességünk is, hiszen az egészséges, erős családok lététől függ egy erős társadalom, nemzet léte. Így van ez még akkor is, ha egy hangos kisebbség el akarja hitetni velünk, hogy a család ügye „csak” egy olyan identitáskérdés, amely mindenkinek a magánszférájába tartozik. Furcsa mód akkor, amikor a családpolitika kézzelfogható előnyeit ki lehet használni, már eltűnnek az ideológiai különbségek, mert ugye annak mindenki örül, ha a családja gyarapodik és erősödik. Legyünk korrektek és bátran mondjuk ki: mindenkinek érdeke, hogy a családok újra erősek legyenek!

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre