A visszaszámlálás elkezdődött, kapcsolj le te is!

Ma este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája nevet viselő kezdeményezése 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközivé, Magyarország is ekkor csatlakozott az akcióhoz. Pár év alatt a Föld órája több milliárd embert mozgósító, világméretű önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, több száz ország, és számos híresség tesz hitet a WWF klímavédelmi törekvései mellett.

A Föld óráját szervező WWF minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a mozgalom támogatóit, hogy egy órára kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a természeti értékek megőrzésének fontosságára és a fenntartható életmódra.

A  2007-es kezdeményezés igen hamar rendkívül népszerűvé vált, öt év alatt a Föld órájához már 2 milliárd ember, 152 ország és 6525 város csatlakozott. Két évvel később, 2014-ben világszerte 162 ország vett részt a világ legnagyobb önkéntes akciójában. Újabb két esztendő elteltével, 2016-ban a Föld 178 országában 7000 város nevezetességei borultak sötétbe. Tavaly az akcióban 188 ország vett részt, a világ közel 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki.

Magyarország fővárosában is folyamatosan bővül a résztvevők száma, idén először a budapesti Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ is csatlakozik a Föld órája mozgalomhoz,

így ma este egy órára a türbe fényei is kihunynak, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását is lekapcsolják.
Az MKB Bank lekapcsolja Váci utcai székházának külső díszkivilágítását, a Samsung egy órára áramtalanítja legnagyobb budapesti kijelzőit és reklámfelületeit. A kezdeményezéshez a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei gyertyafényes vacsorák szervezésével kapcsolódnak.

2016-os kép a Lánchídról a Föld órája akció előtt kivilágítva, és az akció idején, kivilágítatlanul Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Nyíregyházán többek között a római katolikus, a görög katolikus, az evangélikus és a református templom, Debrecenben a Nagytemplom, Tatabányán a Turul emlékmű és templom, Sopronban a Szent Mihály-templom, a Mária- és a Szentháromság-szobor borul sötétbe.

Budapesten idén egy dunai hajóról a WWF Magyarország Facebook oldalán élőben nézhetjük a hivatalos lekapcsolást.

A ceremóniát megelőzően Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mesél a Föld Órája történetéről és a bolygó egészségi állapotáról, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt járják körül, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmód útjába, és mit lehet tenni ez ellen. A beszélgetésen jelen lesz Dr. Purebl György pszichiáter és egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, valamint Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Forrás: MTI, Föld Napja Alapítvány, foldoraja.hu Fotó: MTI/Marjai János

Iratkozzon fel hírlevelünkre