31 éve Magyarország az első a Fidesz számára

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetséget 31 éve Fiatal Demokraták Szövetsége néven alapította meg 37 ifjú értelmiségi Budapesten, a Bibó István Szakkollégiumban. A ma délelőtt tartott születésnapi rendezvényen a párt számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett.

Az 1988-as alapítás után már az első szabad választásokon sikerült a pártnak bejutni az Országgyűlésbe, s így frakciót alakítva parlamenti pártként működhetett tovább. Nem sokkal később már az MDF kormány ellenzékeként növelte népszerűségét a párt, ám az igazán nagy áttörést az 1998-as év hozta meg számukra: az MDF-fel és az FKGP-vel koalícióban kormányra léphetett.

Később, mikor a párt ismét ellenzéki szerepbe került, Orbán Viktor polgári körök megszervezésére fordította energiáit, a 2006-os országgyűlési választáson a Kereszténydemokrata Néppárttal (KDNP) közös pártlistán indult.

A 2010-es évben elsöprő győzelmet aratott az országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP pártszövetség: a szavazatok 52,73 százalékával kétharmados többséget szerzett. Orbán Viktor ismét kormányt alakított.

A kétharmados sikert először 2014-ben sikerült megismételniük: a listás szavazatok 44,46 százalékával nyerte meg az országgyűlési választást. Négy évvel később, 2018-ban harmadszorra is megszerezték a kétharmados többséget 49,27 százalékkal az országgyűlési választásokon, ezzel pedig Orbán Viktor lett az első miniszterelnök, aki negyedszerre is kormányt alakíthatott.

A 31 éves fennállásra a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd is megemlékezett:

Ma van a Fidesz 31. születésnapja. Isten éltesse az alapítókat, a tagokat, a szimpatizánsokat, önkénteseket, de leginkább a határon inneni és túli magyarokat, akik bíznak bennünk, s ezt szavazataikkal is mindig kifejezik! Hajrá Magyarország! Hajrá Fidesz!

– írja Facebook-oldalán.

A képre kattintva galéria nyílik!
 
Képek forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
 
 
 
 
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre