Stratégiai partneri megállapodást kötött az Emmi és a Pedagógusok Szakszervezete

Stratégiai partneri megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, Kásler Miklós, és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa Budapesten pénteken.

Az esemény utáni sajtótájékoztatón a miniszter azt mondta, a kormány komoly hangsúlyt helyez a minőségi oktatásra, amely a pedagógusoktól függ. Ennek megfelelően nagyra becsülik az ő munkájukat, és törekvésük, hogy biztosítsák az erkölcsi és az anyagi elismerésüket – tette hozzá.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: örülnek minden olyan lehetőségnek, amikor azokkal a szakszervezetekkel tárgyalhatnak, amelyek valóban érdemben képviselik a tagságukat. Ilyen esemény volt a pénteki is – jegyezte meg.

A miniszter sok sikert kívánt a pedagógusoknak a gyermekek és az egész magyar nemzet érdekében.
Az Emmi közlése szerint a stratégiai partneri megállapodás lényege, hogy együttműködnek a PSZ-szel a jogalkotás és a társadalmi egyeztetés során.

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (j) és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kicseréli a dokumentumokat, miután stratégiai partneri megállapodást írtak alá – MTI/Illyés Tibor

A tárca vállalja, hogy a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe bevonja a szakszervezetet. A jogszabályok tervezeteit megküldi a PSZ részére, amelynek képviselője szükség esetén személyesen is részt vesz a tárgyaláson.

Az érdekképviselet azt vállalja, hogy a minisztérium rendelkezésére bocsátja a tagjaitól érkező információkat, és a közvetlen egyeztetés során is megjeleníti az adott jogterülettel foglalkozó szervezetek véleményét.

Az aláírt dokumentum értelmében az Emmi támogatja a Klebelsberg Központ és a PSZ megállapodása alapján létrehozandó köznevelési monitoringrendszer keretében működő véleménycserét.

Az egyezség fizetésekről nem szól, az azonban a részét képezi, hogy ha béremelésről alkotna törvényt a parlament, bevonnák a PSZ-t az egyeztetésbe – közölte a tárca.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre